elektroenergetika

"Tražnja će naglo porasti"
27 Jan 2022 - b92

Električni automobili, solarni sistemi i vetroelektrane imaju veliku ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, prema prognozama nemačkog instituta, njihova proizvodnja mogla bi u budućnosti znatno da poskupi, piše Dojče vele.

Postoje naznake da će sirovine poput litijuma, kobalta, bakra i nikla znatno poskupeti u budućnosti. To će imati posledice po energetsku tranziciju, jer su upravo ti metali potrebni za proizvodnju električnih automobila, solarnih sistema i vetroelektrana.

"Tražnja za tim sirovinama će tokom narednih decenija naglo porasti", navodi se u studiji Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Cene bi mogle da dostignu vrhunac oko 2030, a zatim da tom nivou ostanu godinama.

"To bi zato predstavljalo prepreku energetskoj tranziciji", kaže naučnik sa Instituta Lukas Boer, pozivajući se na studiju za koju se izričito navodi da nije prognoza, već "ispitani scenario".

Za izgradnju vetroelektrana i foto-naponskih sistema potrebne su velike količine bakra, a za baterije električnih automobila isto tako velike količine litijuma, kobalta i nikla. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), godišnja potrošnja bakra u narednih 20 godina verovatno će se udvostručiti, nikla više nego utrostručiti, a kobalta ušestostručiti.

Dvadeset puta više litijuma?

Najviše će verovatno da poraste tražnja za litijumom. Iako bi ponuda tog metala do 2040. mogla da bude i više od 20 puta veća nego danas, ona teško da će održati korak sa tražnjom. S obzirom na to da se ti metali dobijaju u rudnicima i to uz velike troškove, moglo bi da prođe i 20 godina pre nego što se razviju nova nalazišta.

Posledice svega toga bile bi znatno veće cene. Prema scenariju koji predviđaju ispitivanja nemačkog instituta, bakar bi 2030. mogao da bude skuplji za gotovo 70 odsto nego 2020, a litijum za skoro 180 procenata.

Nove tehnologije na pomolu

Nemački naučnici takođe ukazuju da bi nepredviđeni tehnološki napredak mogao da ublaži potencijalna poskupljenja i da smanji troškove energetske tranzicije. Isto važi i ukoliko se alternativni materijali pokažu kao odgovarajući za proizvodnju i skladištenje obnovljive energije.

To je razvoj koji se trenutno uočava kod električnih automobila. Kompanija "Tesla" već neko vreme u nekim modelima koristi litijum-železno-fosfatne (LFP) baterije za koje nije potreban kobalt. Još bolje u zaobilaženju skupih sirovina su natrijum-jonske baterije, za koje nisu potrebni ni litijum, ni kobalt, ni bakar. Tu tehnologiju koristi recimo kineski CATL. Ta kompanija gradi fabriku baterija u nemačkom Erfurtu u koju ulaže skoro dve milijarde evra.

Važne su političke odluke

Bez obzira na tehnološka poboljšanja, u Nemačkom institutu za ekonomska istraživanja ukazuju na važnost političkih odluka.

"One su ključne za energetsku tranziciju. Neizvesne perspektive za obnovljive energije ili električne automobile sprečavaju, recimo, ulaganja u eksploataciju metala u rudnicima", ističe Boer.

Prema Boeru, neophodna je globalno koordinisana klimatska politika koja proizvođačima daje veću sigurnost u planiranju.

Povezane vesti BALKAN

14 Jun 2022 Da li do 2035. nestaju klasični automobili politika

17 Maj 2022 Da li su električna vozila zaista jeftinija za korišćenje? nova

29 Apr 2022 Prodaja električnih automobila u Evropi veća nego ikad benchmark

25 Apr 2022 Nemci ukidaju subvencije za ekološka vozila nova

21 Apr 2022 Najjeftinije je voziti na - struju autoblog

5 Apr 2022 TRAŽE DA SE NE KUVA, A KOLA DA PUNE NA STRUJU novosti

19 Mar 2022 Kako švedske kompanije proizvode „zeleni čelik“ n1

22 Feb 2022 Oluja u Poljskoj proizvela rekord politika

27 Jan 2022 Vožnja elektromobilom skuplja nego "dizelašem" autoblog

27 Jan 2022 "Tražnja će naglo porasti" b92Web Analytics