elektroenergetika

Rusija će obezbediti Zemlji energiju iz svemira
11 Jan 2022 - sputnik

Holding „Ruski svemirski sistemi“ (deo „Roskosmosa“) završio je radove na projektu perspektivne svemirske elektrane koja će prenositi sunčevu energiju iz svemira na Zemlju, saopštila je pres-služba holdinga.

„Projekat će obezbediti redovno snabdevanje alternativnom električnom energijom teško dostupnih oblasti Zemlje – ostrvskih, planinskih i severnih, bez obzira na vremenske uslove i doba dana, a takođe će omogućiti prenos energije na druge svemirske letelice za planirano punjenje u slučaju havarija“, navodi se u saopštenju pres-službe.

Kompleks će se sastojati iz dva dela — svemirskog i kopnenog. U svemiru će se nalaziti modul predajnik, odnosno bespilotna svemirska letelica površine 70 kvadratnih metara, koja će akumulirati sunčevu energiju i prenosiće je na Zemlju. Na površini će se nalaziti prijemni modul, odnosno sistem antena koje preko laserskog kanala primaju sunčevu energiju, transformišu je i distribuiraju.

„Ruski svemirski sistemi“ (RSS) ističu da je prenos energije sa stanice na Zemlju moguć uz minimalne gubitke, dok su solarni paneli koji se nalaze u kosmosu višestruko energetski efikasniji od onih koji rade na Zemlji.
S tim u vezi, istraživački inženjer u odeljenju za razvoj perspektivne opreme RSS Marija Barkova smatra da je taj projekat alternativa termonuklearnoj energiji.

„U atmosferi naše planete sunčevi zraci se raspršuju i gotovo potpuno gube energetsku efikasnost. Međutim, u otvorenom svemiru efikasnost korišćenja sunčeve energije veća je desetine puta. Ona može da se pretvori u laserski zrak i prenese na Zemlju sa minimalnim gubitkom energije. Odnosno, čovečanstvo može da crpi energiju u neograničenim količinama u svemiru iz obnovljivog izvora – Sunca“, objasnila je ona.

Planirano je da se svemirska elektrana opremi upravljačkim uređajem koji će omogućiti uravnoteženu distribuciju energije, kao i postavljanje takvih elektrana u solarne sinhrone orbite sa nagibom od 82, 90 i 98 stepeni. Precizno ciljanje laserskog zraka na pokretne zemaljske rektene (ispravljačke antene) biće obezbeđeno softverskim paketom za sinhronizaciju.Povezane vesti BALKAN

16 Maj 2022 Struja stiže sa pučine vesti

18 Apr 2022 Alpi kao baterija Evrope: reverzibilne hidroelektrane dw

8 Apr 2022 Nemačka planira da ima potpuno čistu energiju do 2035. politika

28 Mar 2022 Španske ambicije na energetskom tržištu blic

22 Feb 2022 Beč: Solarni paneli i na Centralnom groblju danas

17 Feb 2022 Naučnici: Nuklearna energija ključna u smanjenju emisije CO2 sputnik

14 Feb 2022 Izgradićemo šest novih nuklearnih reaktora b92

7 Feb 2022 Energetska kriza u EU bila bi još teža da nema obnovljivih izvora novaekonomija

27 Jan 2022 Više od trećine potrošnje struje u EU iz obnovljivih izvora danas

27 Jan 2022 "Tražnja će naglo porasti" b92Web Analytics