elektroenergetika

Cene skaču, nuklearke se gase - tržište puca?
17 Dec 2021 - b92

Evropa bi mogla da se suoči sa hladnom zimom jer su prekidi u radu nuklearnih elektrana u Francuskoj doveli energetsko tržište do tačke preloma.

Ovi događaji povećali su rizik od nestanka struje u najhladnijim mesecima u godini.

Francuska multinacionalna elektroprivredna kompanija "Électricité de France" (EDF) zaustavlja reaktore koji čine deset odsto nuklearnog kapaciteta zemlje čime se nestašica energije u Evropi dodatno pogoršava, a kontinent ostavlja na milost i nemilost vremenskim prilikama.

Čak i pre isključenja, nedostatak prirodnog gasa je već primorao Evropu da se osloni na sagorevanje uglja, piše "Blumberg".

Rekordne cene

Zabrinutost oko snabdevanja u Evropi rezultirala je rekordnim cenama gasa i električne energije, što predstavlja veliki problem zbog već postojuće borbe sa rastućom inflacijom, prenose Novosti.

Džeremi Vir, glavni izvršni direktor švajcarske kompanije "Trafigura grup", koja se bavi trgovinom robom, prošlog meseca je upozorio da bi Evropa mogla da doživi nestašice struje u slučaju izuzetno hladne zime.

"Evropa će imati mnogo problema ako postane hladno", rekao je Emerik de Vigan, izvršni direktor kompanije za analizu energije COR-e.

"Bilo bi potrebno da temperature padnu samo 2-3 stepena ispod normale da dođe do nevolje", dodao je on.

Francuski nuklearni reaktori su ključni izvor energije u trenutku najvećeg opterećenja na tržištima u Nemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Kapacitet postrojenja već je bio na niskom nivou jer je pandemija virusa korona odložila radove na nekim reaktorima, a sada EDF zaustavlja dva bloka i produžava zastoje u radovima na druga dva nakon što je otkriven kvar u elektrani tokom redovnog održavanja.

Situaciju dodatno pogoršava to što Nemci koče i odbijaju da daju dozvolu za "Severni tok 2".

Cena električne energije Francuskoj je u januaru skočila za 60 odsto, na rekordnih 630 evra po megavat-satu na Evropskoj energetskoj berzi. U susednoj Nemačkoj, ekvivalentni ugovor porastao je za 25 odsto, na nivo od 381 evro po megavat-satu.

Kako kaže analitičar Žan Pol Haremon, Francuska će možda morati da zaustavi izvoz u Britaniju, a to bi dodatno podiglo cene na ključnim tržištima širom Evrope.

RTE, operator prenosnog sistema električne energije u Francuskoj već je upozorio da će biti potrebna dodatna opreznost u slučaju veoma niskih temperatura. Oni su već produžili ugovore koji im omogućavaju da nakratko prekinu struju nekih velikih proizvođača.

"Vidim da menadžeri plaćaju industrijskim kompanijama da ne rade ako u kratkom periodu izuzetno zahladni. Radili su to u prošlosti i mogu to da urade ponovo", rekao je Emerik de Vigan, izvršni direktor kompanije za analizu energije COR-e.

Tržišta su već bila pod velikim pritiskom, a cene gasa koje su šest puta više od uobičajenih, povećale su cenu proizvodnje struje. Široka evropska mreža obnovljivih izvora energije nije uspela da popuni prazninu zbog malih brzina vetra.

Visoke cene električne energije prete da prouzrokuju dodatna gašenja, zasutavljanje prekograničnih tokova električne energije, pa i potpune nestanke struje.

Povezane vesti BALKAN

29 Apr 2022 Polovina francuskih nuklearki "van stroja" euronews

21 Apr 2022 Od ruske kompanije zavisi 100 milona potrošača struje u Evropi novaekonomija

19 Apr 2022 Automobilski gigant gradi NUKLEARKU: Ulažu pola milijarde EUR bizlife

18 Apr 2022 Alpi kao baterija Evrope: reverzibilne hidroelektrane dw

8 Apr 2022 Nemačka planira da ima potpuno čistu energiju do 2035. politika

5 Apr 2022 U Britaniji računi za gas i struju veći za 54 odsto politika, kurir

5 Apr 2022 TRAŽE DA SE NE KUVA, A KOLA DA PUNE NA STRUJU novosti

28 Mar 2022 Španske ambicije na energetskom tržištu blic

24 Mar 2022 EVROPA PONOVO PALI NUKLEARKE! blic

24 Mar 2022 Emirati puštaju u rad blok 2 u nuklearnoj elektrani euronewsWeb Analytics