elektroenergetika

Pet zemalja EU protiv Francuske podrške nuklearkama
22 Nov 2021 - danas

Suočena sa naporima Francuske za oživljavanje nuklearne energije u Evropi, grupa od pet zemalja Evropske unije, predvođena Nemačkom, udružila se kako bi uticala na Evropsku komisiju da zadrži nuklearnu energiju izvan EU taksonomije zelenih finansija (pravilnika koji određuje kriterijume šta su to ekološki prihvatljive investicije), prenosi “Bilten” Agencije za energetiku Srbije.

-Nuklearna energija je nekompatibilna s principom ’ne nanosi značajnu štetu’ uredbe o taksonomiji EU- navodi se u zajedničkoj deklaraciji o taksonomiji EU bez nuklearne energije koju su potpisale Austrija, Danska, Nemačka, Luksemburg i Portugal. -Imamo mnogo dokaza koliko nuklearna energija može biti opasna – rekla je Leonore Gevesler, austrijska ministarka energetike.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim sedmicama izneti predlog koji će pojasniti status nuklearne energije i prirodnog gasa u skladu sa taksonomijom zelenih finansija EU. Austrija i Luksemburg su najglasniji protivnici nuklearne energije u Evropi i od početka se opiru njenom uključivanju u taksonomiju. Čini se da su dve zemlje iskoristile klimatski samit Ujedinjenih nacija u Glasgovu da privuku Nemačku, Portugal i Dansku na svoju stranu.

„Priznajemo suvereno pravo država članica da odlučuju za ili protiv nuklearne energije kao dela svojih nacionalnih energetskih sistema. Međutim, zabrinuti smo da bi uključivanje nuklearne energije u taksonomiju trajno narušilo njen integritet, kredibilitet, a time i korisnost“, piše u zajedničkoj deklaraciji pet zemalja Evropske unije.

Povezane vesti BALKAN

14 Jan 2022 Upozorenje Međunarodne agencije za energiju sputnik

13 Jan 2022 Nemačka napušta ugalj do 2030 n1

12 Jan 2022 Francuska: Pojačan rad elektrana na ugalj zbog straha od nestašice struje aljazeera

12 Jan 2022 Nuklearka u Emiratima proizvodiće 85 odsto čiste energije do 2025.godine politika

11 Jan 2022 Rusija će obezbediti Zemlji energiju iz svemira sputnik

4 Jan 2022 Šta se dešava sa planom EU za nuklearnu energiju? kurir

2 Jan 2022 Nemačka isključila tri od šest poslednjih nuklearki politika

26 Dec 2021 NEMAČKA GASI NUKLEARKE novosti

26 Dec 2021 Belgija: Ulagaće u modularne reaktore b92

22 Dec 2021 Francuska troši 130 miliona evra na dan da bi izbegla restrikcije aloWeb Analytics