elektroenergetika

Niko ne žuri sa obećanim zatvaranjem termoelektrana
22 Nov 2021 - politika

Posle završetka samita o klimatskim promenama u Glazgovu još 370 termoelektrana na ugalj dobilo je određen datum zatvaranja, čime je ukupan broj termoelektrana u svetu koje imaju ograničen vek trajanja porastao na 750, navodi se u izveštaju Istraživačkog centra za energetiku i čist vazduh.

Još 1.600 trenutno operativnih termocentrala je pokriveno nekom vrstom dugoročnog plana za dostizanje karbonske neutralnosti sredinom 21. veka, ali za njih još uvek nisu navedeni tačni datumi i konkretni planovi za zatvaranje, navodi CREA.

Dodaje se da je više od 40 zemalja u Glazgovu potpisalo sporazum po kome će razvijene zemlje do 2030. prestati da upotrebaljvaju uglj, a zemlje u razvoju do 2040. godine.

Ovi rokovi su usklađeni sa preporukama Međunarodne agencije za energetiku, a među potpisnicama sporazuma su i veliki potrošači uglja poput Poljske, Vijetnama i Ukrajine.

Glavni investitori u termoelektrane Kina, Japan i Južna Koreja su uz ostale zemlje članice G20 i OECD-a obećale da će u narednom periodu u potpunosti obustaviti finansiranje novih termoelektrana u inostranstvu, navodi CREA.

Dodaje se da je Južna Afrika, koja svoj elektroenergetski sektor zasniva gotovo isključivo na ulglju, dogovorila sa EU, SAD i Velikom Britanijom osnivanje fonda od 8,5 milijardi dolara koji bi trebalo da pomogne njenu energetsku tranziciju.

CREA navodi da je Fond za klimatske investicije najavio pokretanje pilot projekta od dve milijarde dolara za energetsku tranziciju Indije, Indonezije i Filipina, a sličan dogovor Indonezija i Filipini su napravili i sa Azijskom razvojnom bankom.

U izveštaju CREA se navodi i da će otežano finansiranje i klimatske promene verovatno dovesti do obustavljanja izgradnje 88 novih termoelektrana ukupne snage 90 gigavata, što je oko dve trećine svih planiranih projekata za elektrane na ugalj izvan Kine, navodi portal „Klima101”, a prenosi Tanjug.

U izveštaju piše da su najveća potrošača uglja na svetu, Kina i Indija, obećale dostizanje karbonske neutralnosti do 2060. odnosno 2070. godinem, ali da se još uvek nisu napravile konkretne korake u tom pravcu.

CREA procenjuje da prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije nije dovoljno brza da bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma, jer bi svega 250 termoelektrana u zemljama OECD-a trebalo da bude zatvoreno do 2030, dok u manje razvijenim zemljama koje imaju vremena da svoje elektrane na ugalj zatvore do 2050. taj rok planira da ispoštuje tek 130 termoelektrana.

Povezane vesti BALKAN

14 Jan 2022 Upozorenje Međunarodne agencije za energiju sputnik

11 Jan 2022 Rusija će obezbediti Zemlji energiju iz svemira sputnik

22 Nov 2021 Niko ne žuri sa obećanim zatvaranjem termoelektrana politika

17 Nov 2021 Da li je korišćenje vodonika kao goriva najbezbolniji način za postizanje ugljenične neutralnosti rts

15 Nov 2021 VELIKA KRIZA U UKRAJINI blic

15 Sep 2021 Ugalj pretekao vetar kao najvažniji izvor energije politika

26 Jul 2021 Klima u senci Černobilja danas

21 Jun 2021 SAD: Ugrožen energetski sistem zbog ekstremne vrućine rtv

19 Maj 2021 HAVARIJA U NAJVEĆOJ TERMOELEKTRANI U EVROPI srbijadanas

15 Maj 2021 Rekordan rast kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2020. danasWeb Analytics