elektroenergetika

EU razmatra da gasne i nuklearne elektrane finansira kao "zelena" rešenja
4 Nov 2021 - novaekonomija

Evropska komisija razmatra da nuklearnu energiju i prirodni gas označi kao ekološki prihvatljiva rešenja, čime bi ovi izvori struje mogli da se finansiraju iz zelenih fondova EU. Aktivisti su procureli dokument opcenili kao "naučnu sramotu", koji sada upozoravaju da bi to "narušilo kredibilitet zelenih finansija EU".

Takozvani "non-pejper" (nezvanični dokument) koji je dobio EURACTIV sadrži detaljaljne tehničke kriterijume za gas, odnosno uslove pod kojim bi se on kvalifikovao za finansijsku podršku u okviru Evropskog zelenog plana.

Da bi se kvalifikovale kao ekološki održiva investicija, gasne elektrane ili toplane ne smeju emitovati više od 100 grama ugljen-dioksida po kliovat-satu, navodi se u nacrtu predlogu.

Dokument je procureo neposredno nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da će uskoro izneti predloge da se gas i nuklearna energija uvrste u pravilnik o zelenim finansijama.

Ona je na Tviteru, nakon sastanka vrha EU posvećenom rastućim cenama energije, ocenila da je Evropskoj uniji potrebno još više obnovljivih izvora energije, ali i stabilan izvor nuklearne energije i gas u energetskoj tranziciji.

Najavila je i da će uskoro zbog toga istupiti sa svojim predlogom takozvane taksonomije za zeleno finansiranje.

Održiva taksonomija EU definiše koje su ekonomske aktivnosti "zelene", radi postizanja nulte stope emisije gasova staklene bašte do 2050. godine.

Prošle godine, grupa od deset država članica EU naklonjenih gasu je normu od 100 grama ugljen-dioksida po kliovat-satu ocenila kao prestrog, zapretivši da će staviti veto na taj predlog.

Da bi se ublažille kritike, predlog je da se gasna postrojenja kvalifikuju kao "prelazna aktivnost", uz moratorijum na pokretanje novih gasnih elektrana do 31. decembra 2030. godine.

Da bi gasne elektrane spadale u "prelazne aktivnosti", predlaže se da direktna emisija bude niža od 340 grama ugljen-dioksida po kilovat-satu i da godišnja emisija ne prelazi 700 kilograma po kilovat-satu

Ekološki aktivisti su osudili te kriterijume kao "drastično blaže" od prethodnih planova Evropske komisije.

U Evropskoj kancelariji Svetske fondacije za prirodu (WWF EU) ocenjuju da je ovaj predlog "naučna sramota koja bi zadala smrtonosni udarac (zelenoj) taksonomiji", da bi ozbiljno naštetilo održivoj finansijskoj agendi EU, kao i da ga Komisija i države članice moraju odbaciti.

Aktivisti nisu bili sigurni u vezi sa poreklom nezvaničnog dokumenta. Ali diplomate koje su razgovarale sa EURACTIV-om, na samitu EU pre dve nedelje, rekle su da Francuska radi "iza kulisa" na stvaranju kompromisa o taksonomiji koji bi zadovoljio pristalice gasa i nuklearne energije.

Predstavnici država članica koje dele mišljenje sa zvaničnim Parizom su 18. oktobra održali sastanak na kom su raspravljali o nuklearnim i gasnim elektranama u kontekstu taksonomije, rekao je jedan diplomatski izvor.

Sastanku su navodno prisustvovale Bugarska, Kipar, Češka, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Prema istom izvoru, učesnici su diskutovali o kompromisnim predlozima za tehničke kriterijume za procenu održivosti gasnih i nuklearnih elektrana.

Što se tiče dokumenta o nuklearnoj energiji, on se zasniva na preporukama Zajedničkog istraživalkog centra Evropske unije, koji je u julskom izveštaju zaključio da je nuklearna energija bezbedna i da stoga ispunjava uslove za zelenu oznaku prema taksonomiji.

Dokument ne predlaže detaljne kriterijume održivosti u ovoj fazi i samo deli aktivnosti proizvodnje nuklearne energije u četiri kategorije: rad nuklearne elektrane, skladištenje ili odlaganje radioaktivnog otpada ili istrošenog nuklearnog goriva, vađenje i prerada uranijuma i prerada istrošenog nuklearnog goriva.


Povezane vesti BALKAN

14 Jan 2022 Upozorenje Međunarodne agencije za energiju sputnik

13 Jan 2022 Nemačka napušta ugalj do 2030 n1

12 Jan 2022 Francuska: Pojačan rad elektrana na ugalj zbog straha od nestašice struje aljazeera

12 Jan 2022 Nuklearka u Emiratima proizvodiće 85 odsto čiste energije do 2025.godine politika

11 Jan 2022 Rusija će obezbediti Zemlji energiju iz svemira sputnik

4 Jan 2022 Šta se dešava sa planom EU za nuklearnu energiju? kurir

2 Jan 2022 Nemačka isključila tri od šest poslednjih nuklearki politika

26 Dec 2021 NEMAČKA GASI NUKLEARKE novosti

26 Dec 2021 Belgija: Ulagaće u modularne reaktore b92

22 Dec 2021 Francuska troši 130 miliona evra na dan da bi izbegla restrikcije aloWeb Analytics