elektroenergetika

Da li struja može da vas udari dok punite električni automobil?
27 Okt 2021 - autoblog

Električni automobili su testirani na sve moguće načine i zato je mogućnost udara struje minimalna tokom normalnog korišćenja. Ali kada punite svoj automobil preko neuzemljene utičnice, stvari i dalje mogu poći po zlu.

Punjenje električnog automobila je sigurno, smatra Nemac Stefan Moeller. Čovek dobro poznaje električne automobile, jer je direktor firme za iznajmljivanje električnih automobila Nextmove iz Arnstadta, piše Revija HAK. Šok je bio tim veći kada je iznenada i neočekivano osetio strujni udar dok je ukrcavao prtljag u svoj Hyundai Ioniq 5 na odmoru u Hrvatskoj. Moeller je ostao nepovređen, ali je odmah išao da proveri kako je to moglo da se dogodi. Ispostavilo se da se auto punio preko uobičajene kućne utičnice, ali utičnica nije bila uzemljena. Nije nosio ni cipele s gumenim đonom te je i dodirnuo metalni deo automobila. Ako se sva ova četiri stanja spoje (i tek tada), moguć je strujni udar.

Udari mogu da budu potencijalno opasni po život jer se naponi iznad 50 volti smatraju opasnim za odrasle, a od 25 volti za decu. Pod određenim okolnostima, električni automobili mogu da izazovu opasne električne udare do 150 volti. Električne nesreće između ostalog mogu dovesti do srčanih aritmija. Međutim, postoje i razlike između modela automobila i vrsta korišćenih kablova neki su dizajnirani da spreče opasno punjenje. Stefan Moeller je nakon svog incidenta u Hrvatskoj sproveo temeljitu istragu i rezultat je sažeo u obliku nekoliko saveta o punjenju u videu na YouTubeu. U svakom slučaju, najsigurnije je struju puniti na zvaničnim punionicama za električne automobile.

Povezane vesti BALKAN

8 Avg 2022 EV u Evropi: Smena na čelnoj poziciji kamatica

3 avg 2022 Smanjenje emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030.godine b92

25 Jul 2022 Broj električnih vozila porašće pet puta do 2025. godine novaekonomija

10 Jul 2022 Nova reverzibilna elektrana u Švajcarskoj blic

14 Jun 2022 Da li do 2035. nestaju klasični automobili politika

17 Maj 2022 Da li su električna vozila zaista jeftinija za korišćenje? nova

29 Apr 2022 Prodaja električnih automobila u Evropi veća nego ikad benchmark

25 Apr 2022 Nemci ukidaju subvencije za ekološka vozila nova

21 Apr 2022 Najjeftinije je voziti na - struju autoblog

5 Apr 2022 TRAŽE DA SE NE KUVA, A KOLA DA PUNE NA STRUJU novostiWeb Analytics