elektroenergetika

Energetska kriza u Kini - usporen rast ekonomije
1 Okt 2021 - rts

U drugoj najvećoj ekonomiji sveta, u dve trećine većih administrativnih jedinica, primenjuje se velika restrikcija struje čiji je osnovni uzrok poskupljenje uglja. Zbog štednje struje smanjen je rad privrednih subjekata, a ekonomisti očekuju da će ona osetno umanjiti rast kineske privrede u ovoj godini.

U Narodnoj Republici Kini u toku je štednja struje koja dotiče preduzeća i građane širom zemlje.

Naime, u 20 od ukupno 34 veće administrativne jedinice (kao što su provincije i autonomne oblasti) primenjene su mere štednje, pišu mediji u toj državi.

Najveće restrikcije sprovode se na severoistoku zemlje u provincijama Đilin i Lijaoling, a u nekim većim gradovima kao što je Šenjang delimično su isključeni semafori i ulično osvetljenje.

Glavni uzrok je poskupljenje uglja, koji i dalje, sa udelom od 52 posto, ima važno mesto u proizvodnji struje u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, mada ona ubrzano radi na izgradnji nuklearnih centrala i tehnologijama za korišćenje obnovljive energije (i već je značajno smanjila zavisnost od uglja).

Od početka ove godine cena termalnog uglja u Kini porasla je za oko dve trećine. Na svetskom tržištu tona uglja ovih dana dostigla je 212 dolara dok je na početku godine bila oko 103 dolara. Stručnjaci smatraju da cenu uglja podiže pre svega nestašica prirodnog gasa.

Cena struje u Kini uglavnom je fiksna, odnosno, određuje je država, dok se ugalj kupuje na slobodnom tržištu, zbog čega se javlja problem da poskupljenje uglja ne može da bude plaćeno iz poskupljenja struje.

Takođe, provincijske vlasti dobile su zahtev od centralne vlade da rade na smanjenju potrošnje energije, odnosno, njenom racionalnijem korišćenju, kao i kvote za redukciju emisije ugljen-dioksida, koje neke od njih pokušavaju da ispune smanjenjem upotrebe uglja, što takođe otežava proizvodnju struje.
Predstoji povećana potražnja za strujom

Od 1. oktobra u Kini počinje tzv. "zlatna nedelja", serija praznika tokom koje stotine miliona građana putuju i tokom koje je povećanja potrošnja struje u domaćinstvima.

Prvi oktobar je, inače, dan osnivanja Narodne Republike Kine, koja je utemeljena tog datuma 1949. godine.

S druge strane, početak jeseni je i vreme kada kineske fabrike povećavaju proizvodnju (i potrošnju struje) da bi zadovoljile ogromnu tražnju igračaka, ukrasa i drugih proizvoda, koji se u zemljama širom sveta koriste za Božić i Novu godinu.

Približava se i, u Kini, prilično oštra zima, kada drastično raste potrošnja struje i uglja za grejanje.

Analitičari "Goldman Saksa" u Šangaju smatraju da bi usporavanje kineske privrede usled štednje struje moglo da njen ovogodišnji ekonomski rast umanji sa projektovanih 8,2 na 7,8 odsto.

Kao rešenje, vlasti u Pekingu, mogu da ulože više novca u uvoz uglja, povećaju domaću proizvodnju (za šta imaju kapacitete) i, naravno, eventualno posegnu za nepopularnim poskupljenjem struje.

To bi, međutim, moglo da ugrozi planove o smanjivanju emisije štetnih gasova i prelazak na izvore energije koji manje zagađuju životnu sredinu, da poskupi privrednu aktivnost i izazove nezadovoljstvo stanovništva zbog pada životnog standarda. Zato pojedini analitičari u istočnoj Aziji smatraju da kineska država možda neće nastojati da u potpunosti eliminiše restrikcije, već da ih bitno ublaži.

Povezane vesti BALKAN

26 Dec 2021 NEMAČKA GASI NUKLEARKE novosti

17 Dec 2021 Rekordna potražnja za ugljem u svetu rts

25 Nov 2021 Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj politika

23 Nov 2021 PONOVO RASTE CENA STRUJE srbijadanas

29 Sep 2021 Evropi prete nestašice struje i gasa politika

10 Jul 2021 Liban bez struje, isključene dve najveće elektrane b92

1 Jul 2021 Kina se suočava sa rekordnom nestašicom struje telegraf

18 Feb 2021 ŠTA ĆE BITI SA STRUJOM I DA LI SE VRAĆAJU RESTRIKCIJE srbijadanas

5 Jun 2020 Protestuju protiv nove elektrane na ugalj danas

10 Maj 2020 Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku energetikanetWeb Analytics