elektroenergetika

Grejanje na nuklearni otpad
9 Apr 2021 - dw

Uglju je odzvonilo, a gas je skup. Zato je ideja iz Češke upravo revolucionarna – za centralno grejanje koristilo bi se istrošeno nuklearno gorivo. Idejni tvorac za DW kaže da već ima interesovanja iz cele Evrope.

Češka dilema je u svakom pogledu evropska – kako obezbediti centralno grejanje tamo gde se sve zasniva na termoelektranama na ugalj, u doba kada se ugalj polako eliminiše kao energent? Prelazak na zemni gas je prvo rešenje, ali to je skupo rešenje.

Zato se u Češkoj odvija prava revolucija koju su osmislili naučnici sa Zapadnočeškog univerziteta u Plzenu. Tim je razvio malo postrojenje u kojem se za zagrevanje vode koristi istrošeno nuklearno gorivo iz nuklearnih elektrana. To bi trebalo da bude jeftinija alternativa uglju i gasu.

Naučnici postrojenje zovu „teplator“, što bi se moglo prevesti kao generator toplote. NVeć su zaštitili patent.

Prema vođi projekta Radeku Škodi sa Instituta za informatiku, robotiku i kibernetiku na Češkom tehničkom univerzitetu, projekat je neobičan baš zbog toga što za zagrevanje koristi već izgorele gorivne štapove. Ukoliko bi se oni „bacali“, morali bi zapravo da se hlade i pažljivo skladište duži vremenski period, a i to košta.

Mali i jeftin

„Moguće je tri decenije snabdevati centralnim grejanjem sve velike češke gradove sa raspoloživim rezervama u Češkoj“, kaže Škoda za DW. „Tip goriva za koje je teplator konstruisan, ne koristi se samo u češkim elektranama, već se koristio i u zatvorenoj istočnonemačkoj nuklearnoj elektrani Grajfsvald. Tamošnje potrošeno nuklearno gorivo bi moglo da se upotrebi sa našim teplatorom i time greju Lajpcig ili Hale.“

Škoda procenjuje da bi cena grejanja tako bila upola manja nego cena toplane na gas.

Teplator je zapravo nuklearno postrojenje veličine kao istraživački reaktori, koji se upotrebljavaju i u gusto naseljenim velegradovima poput Beča, Praga ili Minhena. „Glavni problem ovih mini-reaktora je što proizvode električnu energiju, kao što to rade i velike nuklearne elektrane. A struja iz mini-reaktora je veoma skupa“, objašnjava naučnik. Za razliku od njih, jedan teplator koji proizvodi „samo“ toplotu mnogo je jednostavniji i jeftiniji.

Postrojenje koje je razvio Škodin tim u najjednostavnijem obliku postiže temperaturu od sto stepeni. S obzirom da se Evropska unija oprašta od fosilnih goriva, projekat izaziva sve više interesovanja. Gotovo svi veliki češki energetski koncerni, koji imaju odeljenje za daljinsko grejanje, pokazali su spremnost da sprovedu promene, kaže Škoda.

„Mi smo već u vrlo konkretnim pregovorima“, dodao je. Interesovanja ima i van Češke. „Vodili smo, na primer, razgovore u Helsinkiju. Tamo se razmišlja o konverziji velikog gradskog sistema centralnog grejanja.“

Pozitivne reakcije

Istina, u Češkoj za razliku od zemalja poput Nemačke i Austrije, skoro uopšte nema rezervi po pitanju nuklearne energije. Sve parlamentarne stranke se zalažu za nuklearnu energiju. Čak i Pirati, koji zajedno sa Zelenima sede u zajedničkom Poslaničkom klubu u Evropskom parlamentu, podržavaju izgradnju nuklearki. Zeleni koji se protive atomskoj energiji u Češkoj imaju jedva dva odsto podrške birača.

Prvo postrojenje u Češkoj bi moglo da bude izgrađeno već 2028. godine, uveren je Škoda.

Češki evroposlanik Evžen Tošenovski iz Demokratske narodne partije to vidi kao budući trend i želi da teplator promoviše u Evropskom parlamentu. „Prednost nuklearnih resursa je u tome što ne emituju štetne gasove, za razliku od zemnog gasa. A zemni gas takođe povećava našu zavisnost od Rusije. Ovaj argument protivnici nuklearne energije u EU ne mogu tek tako da odbace“, kaže Tošenovski za DW.

„Pored toga“, kaže on, „veliki rizik takođe predstavlja i energetska privreda koja se bazira isključivo na obnovljivoj energiji.“


Povezane vesti BALKAN

14 Jan 2022 Upozorenje Međunarodne agencije za energiju sputnik

13 Jan 2022 Nemačka napušta ugalj do 2030 n1

12 Jan 2022 Francuska: Pojačan rad elektrana na ugalj zbog straha od nestašice struje aljazeera

12 Jan 2022 Nuklearka u Emiratima proizvodiće 85 odsto čiste energije do 2025.godine politika

11 Jan 2022 Rusija će obezbediti Zemlji energiju iz svemira sputnik

4 Jan 2022 Šta se dešava sa planom EU za nuklearnu energiju? kurir

2 Jan 2022 Nemačka isključila tri od šest poslednjih nuklearki politika

26 Dec 2021 NEMAČKA GASI NUKLEARKE novosti

26 Dec 2021 Belgija: Ulagaće u modularne reaktore b92

22 Dec 2021 Francuska troši 130 miliona evra na dan da bi izbegla restrikcije aloWeb Analytics