elektroenergetika

Bežični prenos struje više nije samo san jednog vizionara
23 Feb 2021 - bif

San Nikole Tesle o bežičnom prenosu struje mogao bi zaživeti ukoliko novozelandskoj kompaniji Emrod uspe da finalizuje razvoj svog sistema za distribuciju električne energije.

Pristup električnoj energiji je u razvijenom svetu nešto što se podrazumeva, međutim čak i u državama poput SAD, ponekad se dešavaju neverovatne nestašice koje parališu čitavo društvo. Takvu situaciju upravo pratimo u Teksasu.

Međutim, Amerikanci će svakako dobiti struju nazad, ali šta je sa siromašnim društvima koja nemaju dovoljno sredstava za izgradnju infrastrukture potrebne za distribuciju električne energije?

Njima bi uskoro mogla pomoći novozelandska kompanija Emrod, koja sa drugim najvećim distributerom električne energije u toj zemlji, pod imenom Powerco, sarađuje na razvoju bežičnog prenosa struje.

Dve kompanije nedavno su objavile da je njihov prototip postigao ohrabrujuće rezultate, odnosno da je velika količina električne energije uspela da stigne iz jedne tačke u drugu, bez kabla.

Emrodov projekat se zasniva na nizu antena, releja i prijemnih rektena koji pretvaraju mikrotalase u – struju. Pomenuti mikrotalasi se nalaze u istom spektru frekvencija kao na primer Wi-fi ili Bluetooth zračenje, dakle bezbedni su za emitovanje.

Drugim rečima, ova kompanija pretvara elektromagnetne talase u električnu energiju i omogućava njihov prenos bez žica. I to po značajno nižim troškovima nego kada je u pitanju tradicionalni način distribucije električne energije.

Cilj joj je da, za početak, elektrifikuje daleke ili nerazvijene delove sveta poput pacifičkih ostrva i nekih delova Afrike, ali mogla bi pomoći i razvijenim društvima da smanje svoje troškove.

Povezane vesti BALKAN

4 Apr 2021 "Babuška Marta" podigla potrošnju električne energije u Rusiji b92

14 Mar 2021 Razvijena baterija za e-vozila koja se puni za 5 minuta nova

9 Mar 2021 Deset godina nakon nuklearne nesreće u Fukušimi rts

1 Mar 2021 Nuklearne elektrane u EU: Proizvodnja smanjena b92

24 Feb 2021 Struja će nam stizati iz svemira nova

23 Feb 2021 Bežični prenos struje više nije samo san jednog vizionara bif

5 Feb 2021 Rekordna prodaja električnih automobila u EU kamatica

31 Jan 2021 Prvi kineski nuklearnim reaktorom treće generacije rtv

17 Jan 2021 Deo beloruske nuklearne elektrane isključen vesti

11 Jan 2021 Struja je mnogo skuplja opcija od dizela telegrafWeb Analytics