elektroenergetika

KINEZI AKTIVIRALI VEŠTAČKO SUNCE
8 Dec 2020 - kurir

Peking je prvi put uspešno uključio svoj nuklearni fuzioni reaktor, takozvano „veštačko sunce“. Reaktor je dizajniran da bude čisti izvor energije, sličan stvarnom Suncu.

Dizajniran da replicira prirodne reakcije koje se javljaju na Suncu, koristeći gasove vodonik i deuterijum kao gorivo, reaktor HL-2M Tokamak je najveći i najnapredniji eksperimentalni fuzioni uređaj u Kini.

Nalazi se u jugozapadnoj provinciji Sečuan i završen je krajem prošle godine. Reaktor se često naziva „veštačkim suncem“ zbog ogromne toplote i energije koju proizvodi.

HL-2M Tokamak koristi jako magnetno polje za spajanje vruće plazme i može da dostigne temperature veće od 150 miliona stepeni Celzijusa ili približno deset puta veću od osnovne temperature Sunca.

„Razvoj nuklearne fuzione energije nije samo način da se odgovori na kineske strateške energetske potrebe, već ima i veliki značaj za budući održivi razvoj kineske energije i nacionalne ekonomije“, objavio je Pipls Dejli.

Projekat je deo kineske saradnje sa Međunarodnim termonuklearnim eksperimentalnim reaktorom (ITER), sa sedištem u Francuskoj.

ITER je najveći svetski projekat nuklearne fuzije, čija se vrednost procenjuje na oko 20 milijardi evra (24 milijarde dolara). U projektu učestvuje 35 zemalja, a očekuje se da će biti završen 2025. godine.

Kineski naučnici rade od 2006. godine na razvoju manjih verzija nuklearnog fuzionog reaktora, uključujući HL-2M Tokamak.

Fuzija se smatra Svetim gralom energije i ono je što pokreće Sunce, ali postizanje fuzije izuzetno je teško i izuzetno skupo.

Iskorišćavanjem energije proizvedene nuklearnom fuzijom moguće je iskoristiti gotovo neograničenu, čistu energiju. Istraživači širom sveta decenijama pokušavaju da postignu ovaj cilj. Glavno pitanje je pronaći pristupačan način za zadržavanje vruće plazme u cevovodima na jednom prostoru i održavanje tog procesa dovoljno stabilnim da se može dogoditi fuzija.

Povezane vesti BALKAN

6 Feb 2021 Do 2028. Egipat će dobiti nuklearnu elektranu energetikanet

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

31 Jan 2021 Prvi kineski nuklearnim reaktorom treće generacije rtv

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

17 Jan 2021 Deo beloruske nuklearne elektrane isključen vesti

16 Dec 2020 Velika Britanija želi da gradi ogromnu nuklearnu elektranu telegraf

8 Dec 2020 KINEZI AKTIVIRALI VEŠTAČKO SUNCE kurir

29 Nov 2020 Kina pokrenula prvi POTPUNO DOMAĆI nuklearni reaktor bizlife

4 Nov 2020 U Belorusiji radi prva nuklearka rts

4 Nov 2020 "Plaćaju" ljude da koriste struju telegrafWeb Analytics