elektroenergetika

Predviđa se rekordan porast obnovljivih izvora energije
12 Nov 2020 - n1

Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije dostići će rekordni nivo 2020. godine, dok će zbog pandemije koronavirusa sektor fosilnih goriva doživeti dramatičan pad, navodi se u izveštaju o obnovljivim izvorima energije Međunarodne agencije za energetiku koji je objavljen u utorak.

U izveštaju je istaknuto da je skoro 90 odsto novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u 2020. godini napajano obnovljivim izvorima, dok se sagorevanjem uglja i gasa pokretalo samo 10 odsto, piše portal Klima101.

Za porast kapaciteta obnovljivih izvora energije od 4 odsto najzaslužnije su Kina i Sjedinjene Američke Države, a predviđa se da će se pod uticajem Indije i Evropske unije u 2021. taj procenat dodatno povećati. Solarni paneli predstavljaće 60 odsto svih dodataka kapacitetima obnovljive energije do 2025. godine, dok će vetar činiti dodatnih 30 odsto.

Direktor Međununarodne agencije za energetiku Fatih Birol je na svom Tviter nalogu napisao da solarna energija postaje "kralj na tržištu energije".

Zapravo, prema podacima objavljenim u izveštaju, kapaciteti solarne energije povećani su čak 18 puta od 2010. godine, dok je u istom periodu instalisana snaga vetra uvećana četiri puta.

Ukoliko se ovakav trend nastavi, predviđa se da će do 2025. obnovljivi izvori energije preuzeti primat od uglja, koji poslednjih 50 godina dominira u proizvodnji struje, i postati glavni izvor električne energije na svetu. Ukupan kapacitet obnovljivih izvora biće duplo veći od današnjeg kapaciteta Kine, navodi se u izveštaju.

U izveštaju je saopšteno da proizvodnja struje možda jeste otporna na krizu izazvanu koronavirusom, ali na nju bitno utiču javne politike.

Tokom poslednjih nedelja i meseci svedočili smo obavezivanju mnogih velikih svetskih emitera da će u određenom roku postići ugljeničnu neutralnost, a deo puta za dostizanje tog cilja trebalo bi da bude i prelazak na obnovljive izvore energije za proizvodnju struje.

Podsećanja radi, prošle nedelje je Globalni savet za energiju vetra saopštio da se u narednih pet godina očekuje rekordan rast energije vetra.


Povezane vesti BALKAN

16 Maj 2022 Struja stiže sa pučine vesti

18 Apr 2022 Alpi kao baterija Evrope: reverzibilne hidroelektrane dw

8 Apr 2022 Nemačka planira da ima potpuno čistu energiju do 2035. politika

28 Mar 2022 Španske ambicije na energetskom tržištu blic

19 Mar 2022 Češka raspisala tender za novi reaktor danas

19 Mar 2022 Kako švedske kompanije proizvode „zeleni čelik“ n1

12 Mar 2022 Nemačkim nuklearkama ipak neće biti produžen radni vek? novaekonomija

22 Feb 2022 Cene energije ostaće visoke i kolebljive barem još godinu dana euractiv

22 Feb 2022 Oluja u Poljskoj proizvela rekord politika

22 Feb 2022 Beč: Solarni paneli i na Centralnom groblju danasWeb Analytics