elektroenergetika

U Belorusiji radi prva nuklearka
4 Nov 2020 - rts

Prva nuklearna elektrana u Belorusiji počela je danas sa radom, što je uznemirilo susednu Litvaniju koja je momentalno prekinula uvoz struje iz Belorusije. Nuklearku "Astravjets", koja je danas počela s radom, izgradili su Rusi na 40 kilometara od glavnog grada Litvanije, Viljnusa, koji je priključen na električnu mrežu iz Belorusije.

Litvanske vlasti su se dugo protivile izgradnji nuklearke, navodeći da je projekat bio pun akcidenata, da se krao materijal i da su radnici loše tretirani.

"Rosatom", ruska državna nuklearna korporacija koja je izgradila elektranu, odbacila je tvrdnje iz Litvanije, istakavši da se izgradnja nuklearke uklapa u najveće međunarodne standarde, koje je potvrdilo i nadzorno telo Ujedinjenih nacija.

Iz "Rosatoma" su takođe naveli da imaju nultu toleranciju prema korupciji i unutrašnjem kontrolnom sistemu koji osigurava da ne dođe do bilo kakvih ilegalnih radnji.

Postojanjem nuklearke smanjiće se emisija ugljen-dioksida za deset miona tona godišnje. Izgradnja elektrane je pomerena posle akcidenta u julu 2016. godine, pošto je deo reaktora skliznuo na zemlju, nakon što su radnici bezuspešno pokušali da ga nameste.

"Rosatom" je na insistiranje beloruskih vlasti zamenio reaktor, iako su vodeći ljudi te ruske kompanije tvrdili da nije bilo oštećenja.

Belorusi su pretrpeli ozbiljne posledice usled katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Prethodnih nedelja litvanske vlasti su podelile tablete sa jodom stanovnicima koji žive na granici sa Belorusijom, jer ta supstanca može da smanji taloženje radijacije u tiroidnoj žlezdi u slučaju curenja radioaktivnog materijala.

Povezane vesti BALKAN

1 Mar 2021 Nuklearne elektrane u EU: Proizvodnja smanjena b92

6 Feb 2021 Do 2028. Egipat će dobiti nuklearnu elektranu energetikanet

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

31 Jan 2021 Prvi kineski nuklearnim reaktorom treće generacije rtv

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

17 Jan 2021 Deo beloruske nuklearne elektrane isključen vesti

16 Dec 2020 Velika Britanija želi da gradi ogromnu nuklearnu elektranu telegraf

8 Dec 2020 KINEZI AKTIVIRALI VEŠTAČKO SUNCE kurir

29 Nov 2020 Kina pokrenula prvi POTPUNO DOMAĆI nuklearni reaktor bizlife

4 Nov 2020 U Belorusiji radi prva nuklearka rtsWeb Analytics