elektroenergetika

Japan ispušta zagađenu vodu iz Fukušime
18 Okt 2020 - 021

Japanska vlada odlučila je da, skoro deceniju nakon incidenta u nuklearnoj elektrani Fukušimi, ispusti kontaminiranu vodu iz uništenog postrojenja u more, objavili su lokalni mediji.

Očekuje se da će ta odluka izazvati reakciju susednih zemalja, pre svega Južne Koreje, koja već hranu iz Japana testira na radijaciju, prenosi Rojters.

Kontaminirana voda u postrojenju je dugogodišnji problem Japana, a više od jednog miliona tona tečnosti nalazi se u tankerima. Nuklearna elektrana Fukušima oštećena je nakon razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Japanski ministar industrije Hiroši Kadžijama izjavio je danas da još nije doneta konačna odluka, ali da će je vlada brzo doneti. List Asahi preneo je da bi za sprovođenje takve odluke trebalo oko dve godine, jer kontaminirana voda mora da bude filtrirana pre nego što se konačno ispusti u more, odnosno okean.

Kompanija Tokio elektrik se pre dve godine izvinila nakon što je ustanovljeno da njihov sistem za filtraciju nije uklonio sve opasne materijale iz vode, kao i da planira da ukloni sve radioaktivne delove iz vode sem tritijuma koji se teško odvaja i koji je relativno bezopaan.

U međuvremenu, Južna Koreja je zabranila uvoz morskih plodova iz regiona Fukušime i tražila od japanskog izaslanika pri ambasadi u Seulu da objasni na koji način Tokio planira da reši problem sa vodom.


Povezane vesti BALKAN

1 Mar 2021 Nuklearne elektrane u EU: Proizvodnja smanjena b92

6 Feb 2021 Do 2028. Egipat će dobiti nuklearnu elektranu energetikanet

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

31 Jan 2021 Prvi kineski nuklearnim reaktorom treće generacije rtv

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

17 Jan 2021 Deo beloruske nuklearne elektrane isključen vesti

16 Dec 2020 Velika Britanija želi da gradi ogromnu nuklearnu elektranu telegraf

8 Dec 2020 KINEZI AKTIVIRALI VEŠTAČKO SUNCE kurir

29 Nov 2020 Kina pokrenula prvi POTPUNO DOMAĆI nuklearni reaktor bizlife

4 Nov 2020 U Belorusiji radi prva nuklearka rtsWeb Analytics