ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI SVET

IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak
23 Jun 2020 - bif
Međunarodna agencija za energetiku IEA poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak planete nakon pandemije koronavirusa. Agencija je ove nedelje objavila nacrt sa Međunarodnim monetarnim fondom uz preporuke za vlade na koji način da ulože sredstva tokom naredne tri godine u odgovarajuće tehnološke i infrastrukturne projekte i time stvore prilike za milione novih radnih mesta, ali i nadu za održivu budućnost.

Iako je tokom prethodnog perioda, usled krize izazvane pandemijom koronavirusa zabeležen drastičan pad štetnih emisija, postepeno će doći do povratka „na staro“.

Upravo zato mnogi stručnjaci veruju da je ovo pravi trenutak za reagovanje, odnosno da treba iskoristiti priliku, ali i upozorenje koje nam je COVID-19 pandemija donela.

Prema procenama, smanjilo bi se 4,5 milijardi tona globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2023. i svet bi konačno bi na putu ostvarenja ciljeva zabeleženih u Pariskom sporazumu, ukoliko bi se vlade sveta orijentisale na razvoj elektroenergetskih mreža i obnovljivih izvora energije, sanacije zgrada u cilju postizanja energetske efikasnosti, kao i promovisanju i subvencionisanju električnih automobila, piše Energetski portal.

Malo preciznije, plan preporučuje ulaganje u navedene industrije:

1.Električna energija (proširenje mreža, razvoj čistih izvora energije, uloga nuklearne i hidroenergije);
2.Transport (poboljšanje gradskih infrastruktura, veći broj električnih vozila i bicikla, razvoj brzog železničkog saobraćaja);
3.Zgrade (nove, efikasnije konstrukcije i aparatura);
4.Industrija (poboljšanje sistema upravljanja otpadom i reciklaže, poboljšanje energetske efikasnosti i elektrifikacije);
5.Goriva (smanjenje emisije metana iz fosilnih goriva, smanjenje subvencija za upotrebu fosilnih goriva, nasuprot povećanju subvenicija za potrošnju biogoriva);
6.Tehnološke inovacije (vodonik, baterije, mali modularni nuklearni reaktori, sistemi za skupljanje i skladištenje uglen-dioksida ).

VESTI SVET - više vesti - pretraga vesti


9 Jul 2020 Nemačka napušta ugalj i zatvara nuklearke bizlife

2 Jul 2020 Francuzi zatvorili najstariju atomsku centralu mondo

29 Jun 2020 Italija: Solarna elektrana veličine 200 fudbalskih terena b92

23 Jun 2020 IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak bif

23 Jun 2020 Brana na Nilu skoro gotova: Etiopija isušuje Egipat? vesti

18 Jun 2020 Norvežani daleko ispred svih – svaki drugi prodati auto je na struju b92

13 Jun 2020 Prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača b92

12 Jun 2020 Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori rtsWeb Analytics