ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI SVET

Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori
12 Jun 2020 - rts
Da se kiša može koristiti na više načina već znamo. Najnovija potvrda o tome stiže iz Hongkonga gde je razvijen generator električne energije koji jednom kapljicom vode može da upali 100 LED sijalica. To praktično znači da je pronađen još jedan ekološki i čist izvor električne energije. Primena ovoga sistema donela bi u oblastima sa više padavina struju dovoljnu da osvetli oblakoder.

Naučnici iz Honkonga razvili su čip koji koristi kišne kapi za dobijanje električne energije koja može da pokreće led sijalicu manjeg kapaciteta. Čip je na testiranju i veoma brzo mogao bi da se ugrađuje u stakla visokih zgrada gde bi proizvodio energiju.

Možda ćemo ovako uspeti da sačuvamo 5 do 10 odsto potrebne električne energije za visoke zgrade. To je čisto i ekološki odlično, ali sve je pitanje cene ovakvih prozora i na tome radimo.

„Mnogi su zainteresovani za ovaj izum. On u kombinaciji sa solarnim panelima može biti jedan od najbitnijih izvora energije u budućnosti. Još radimo na tome da se ovaj čip ugrađuje i u solarne panele koji već stoje pod određenim uglom i daju mogućnost za veću kinetičku energiju kapi pa bi i proizvodnja struje bila veća“, Hu Feng, naučnik iz Hongkonga.

Za samo dva dana od objavljivanja prvih rezultata, akcije firme iz Hong Konga skočile su deset puta, a pojedine vlade i zemlje EU počele su da se takmiče u njihovoj kupovni. Ključ celog projekta je čip koji iz kapi vode pravi.

VESTI SVET - više vesti - pretraga vesti


9 Jul 2020 Nemačka napušta ugalj i zatvara nuklearke bizlife

2 Jul 2020 Francuzi zatvorili najstariju atomsku centralu mondo

29 Jun 2020 Italija: Solarna elektrana veličine 200 fudbalskih terena b92

23 Jun 2020 IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak bif

23 Jun 2020 Brana na Nilu skoro gotova: Etiopija isušuje Egipat? vesti

18 Jun 2020 Norvežani daleko ispred svih – svaki drugi prodati auto je na struju b92

13 Jun 2020 Prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača b92

12 Jun 2020 Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori rtsWeb Analytics