ELEKTROENERGETIKA

elektro energetika firma 1 elektro energetika firma 2 elektro energetika firma 3

VESTI SVET

SAD štiti elektroenergetski sustav
24 Maj 2020 - energetikanet
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom bi se zabranjuje ugradnja strane opreme u ključne dijelove elektroenergetskog sustava kako bi se smanjili mogući rizici od prekida isporuke električnom energijom. Spomenutom izvršnom uredbom je američko Ministarstvo energetike (US DoE) dobilo ovlast zabranjivanja saveznim tijelima i drugim američkim subjektima kupnju, prijevoz i ugradnju opreme u ključne dijelove američkog EES-a, ako bilo koja strana zemlja za to ima interes ili takva transakcija znači neprihvatljiv rizik za nacionalnu sigurnost.

Što su to ključni dijelovi EES-a?

Pri tome se pod pojmom ključni dijelovi EES-a podrazumijevaju oni koji električnom energijom napajaju objekte potrebe za obranu, hitne službe, kritičnu infrastrukturu, ali i gospodarstvo i američki način života. Zapravo, to su sva postrojenja i upravljački sustavi koji su nužni za pogon elektroenergetske mreže ili nekog njezinog dijela, ali i električna energija iz proizvodnih postrojenja koja služi kako bi se osigurao njezin prijenos.

Istodobno, američka savezna vlada godišnje troši milijune dolara na nabavu opreme za ključne dijelove američkog EES-a, pri čemu je niska cijena u pravilu glavni kriterij odabira, što je otvorilo put mnogim zloporabama i mogućnostima zlonamjernog djelovanja protiv SAD-a.

Samo američka oprema dolazi u obzir

Sada će tako DoE trebati:
• utvrditi i objaviti kriterije za određivanje dijelova opreme i isporučitelja koji se mogu smatrati pretkvalificiranima
• utvrditi koja je oprema koja je sada zabranjena i dalje u primjeni, što će omogućiti razvoj strategija i postupke kako bi vlasnici postrojenja mogli identificirati, izolirati, nadzirati i tu opremu zamijeniti odgovarajućom
• usko surađivati s ostalim ministarstvima nadležnima za trgovinu, obranu, nacionalnu sigurnost i unutarnje poslove, ali i obavještajnom zajednicom na provođenju odredbi iz izvršne uredbe.

Uz to, imenovat će se posebna radna skupina koja će razraditi politike javne nabave u području energetske infrastrukture kako bi se osiguralo poštivanje aspekata nacionalne sigurnosti, pri čemu će se uspostaviti uska suradnja s cijelim američkim energetskim gospodarstvom.

VESTI SVET - više vesti - pretraga vesti


9 Jul 2020 Nemačka napušta ugalj i zatvara nuklearke bizlife

2 Jul 2020 Francuzi zatvorili najstariju atomsku centralu mondo

29 Jun 2020 Italija: Solarna elektrana veličine 200 fudbalskih terena b92

23 Jun 2020 IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak bif

23 Jun 2020 Brana na Nilu skoro gotova: Etiopija isušuje Egipat? vesti

18 Jun 2020 Norvežani daleko ispred svih – svaki drugi prodati auto je na struju b92

13 Jun 2020 Prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača b92

12 Jun 2020 Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori rtsWeb Analytics