elektroenergetika

Koronavirus je najveći šok za svjetsku energetiku
10 Maj 2020 - energetikanet

Pandemija koronavirusa najveći je šok za svjetsku energetikuu proteklih 70 godina, ističe najnovije izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA). Izvješće je sastavljeno na osnovi analize realnih podataka iz čak 100 dana 2020. godine i pokazuje da će smanjenje potrošnje električne energije biti značajno veće od onoga iz 2008. godine, kada je svijet pogodila financijska kriza. Ipak, istodobno će doći do rekordnog smanjenja emisija ugljičnog dioksida na godišnjoj razini, za čak 8%.

Okretanje niskougljičnim izvorima

S prevladavanjem pandemije, IEA smatra da će doći do još brže energetske tranzicije prema tzv. niskougljičnim izvorima električne energije kao što su vjetroelektrane, sunčane elektrane, hidroelektrane, ali i nuklearne elektrane. Tako se očekuje da bi već do kraja 2020. godijne udio niskougljičnih izvora u svjetskoj proizvodnji električne energije mogao dosegnuti 40%.

Pri tome će se osobito povećati udio proizvodnje u sunčanim elektranama, posebice zbog brojnih novih projekata koji su dovršeni potkraj 2019. i početkom 2020. godine.

Značajni pad potrošnje plina i ugljena

Pandemija je osobito značajno utjecala na potražnju za ugljenom i prirodnim plinom, dok su se postrojenja na obnovljive izvore pokazala najotpornijima na mjere društvene izolacije. Tako bi ukupna potražnja za energijom u svijetu do kraja 2020. godine trebala pasti za 6%, što je čak sedam puta više od pada koji se dogodio 2008., u vrijeme svjetske financijske krize. Najveći pad dogodit će se u najrazvijenijim zemljama, od 9% u SAD-u do 11% u zemljama Europske unije.

Tako bi udio ugljena i plina u globalnom energetskom miksu trebao pasti za 3%, odnosno na razine koje su posljednji put bile dosegnute 2001. godine. Tako bi potražnja za ugljenom trebala pasti za 8%, što je najveći iznos nakon 2. svjetskog rata, dok bi proizvodnja električne energije iz ugljena trebala pasti za više od 10% do kraja 2020. godine. Ujedno bi i potražnja za prirodnim plinom, nakon 10-godišnjeg neprekidnog rasta, trebala pasti za 5%, što je najveći iznos pada u posljednjih 50 godina.

Manje emisija, ali oprez!

Zbog takvog smanjenja potražnje i potrošnje energije, došlo je i do još nezabilježenog smanjenja emisija CO2 na globalnoj razini: za čak 8%. Istodobno su emisije pale na razine kakve nisu bile još od 2010. godina, a spomenuto smanjenje za 2020. čak je za šest puta veće od do sada najvećeg smanjenja, za 400 mil. t, do čega je došlo 2009., nakon globalne financijske krize. Ipak, IEA smatra da i dalje ne treba imati previše razloga za zadovoljstvo jer je upravo pad iz 2009. godine pokazao da je to samo privremeno, a emisije su ubrzo nakon toga počele značajno rasti.

Zbog toga IEA poziva sve zemlje svijeta na okretanje čistim energetskim tehnikama: obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti, baterijskoj pohrani energije, vodiku i zahvaćanju i pohrani ugljika kao mjerama za gospodarski oporavak. Ulaganjima u ta područja, smatra IEA, otvorit će se mnoga nova radna mjesta, ostvariti konkurentno gospodarstvo i svijet usmjeriti prema održivoj i čistijoj energetskoj budućnosti, izvijestio je američki energetski portal Renewable Energy World.

Povezane vesti BALKAN

17 Dec 2021 Cene skaču, nuklearke se gase - tržište puca? b92

17 Dec 2021 Rekordna potražnja za ugljem u svetu rts

19 Maj 2021 Rampa za fosilna goriva odmah ako želimo nultu emisiju 2050. rtv

5 Maj 2021 Kina mora da zatvori 600 termoelektrana do 2060. godine novaekonomija

15 Feb 2021 Novi igrač na globalnom tržištu baterija za električna vozila bif

6 Feb 2021 Do 2028. Egipat će dobiti nuklearnu elektranu energetikanet

29 Nov 2020 Gradi se najveći vetropark u okeanu telegraf

12 Nov 2020 Predviđa se rekordan porast obnovljivih izvora energije n1

3 Nov 2020 Obnovljivi izvori dominiraju europskom energetikom energetikanet

13 Avg 2020 Deset posto električne energije svijeta dolazi iz obnovljivih izvora aljazeeraWeb Analytics