elektroenergetika

Je li vrijeme za mini-nuklearke?
29 Mar 2016 - energetikanet

Nuklearni reaktori bi u budućnosti mogli biti znatno manjih dimenzija i - jeftiniji, piše BBC. Nuklearni inženjeri vjeruju da je dio rješenja za budućnost nuklearne industrije u razmišljanju o manjim veličinama, odnosno gradnji mini reaktora veličine 23 metra, koji bi na lokaciju mogli biti dovezeni u kamionu. Fanovi malih modularnih reaktora (SMR) kažu da bi to riješilo problem kašnjenja s radovima i probijanja budžeta koji bije klasične velike nuklearne elektrane. I što je najvažnije, kažu da bi gradnju mini-reaktora, veličine jedne desetine konvencionalnih, bilo lakše financirati.

Upravo je financiranje postalo glavna prepreka razvoju nuklarne energetike, što se upravo vidi na problemu s kojim se EDF suočava u NE Hinkley point C. Male nuklearne elektrane, snage 50 MW mogle bi biti postavljanje i modularno, kažu pristaše. No, ima "kvaka" - nitko još nije izgradio komercijalni mali nuklearni reaktor, pa BBC zaključuje da ćemo se za njihovu širu primjenu strpiti još koje desetljeće.

Ipak, američki NuScale, očekuje da će prvi mali nuklarni reaktor u SAD-u proraditi 2025. godine. Interes za takvim reaktorima postoji u SAD-u, Kanadi, Indiji, Argentini, Južnoj Africi i Pakistanu, a Kina ima prototip od 2000. Nekoliko britanskih tvrtki također pokazuje interes za njima.

Povezane vesti BALKAN

1 Mar 2021 Nuklearne elektrane u EU: Proizvodnja smanjena b92

6 Feb 2021 Do 2028. Egipat će dobiti nuklearnu elektranu energetikanet

31 Jan 2021 Dok jedni gase – drugi grade nove TE na ugalj energija

31 Jan 2021 Prvi kineski nuklearnim reaktorom treće generacije rtv

26 Jan 2021 Obnovljivi izvori prvi put preuzeli primat u proizvodnji električne energije u EU euractiv

17 Jan 2021 Deo beloruske nuklearne elektrane isključen vesti

16 Dec 2020 Velika Britanija želi da gradi ogromnu nuklearnu elektranu telegraf

8 Dec 2020 KINEZI AKTIVIRALI VEŠTAČKO SUNCE kurir

29 Nov 2020 Kina pokrenula prvi POTPUNO DOMAĆI nuklearni reaktor bizlife

4 Nov 2020 U Belorusiji radi prva nuklearka rtsWeb Analytics