elektroenergetika

Revolucija pametne energije Britancima bi uštedila
16 Mar 2016 - energetikanet

Velika Britanija bi boljom upotrebom električne energije godišnje mogla uštedjeti 8 milijardi funti, pokazalo je izvješće vladinih savjetnika za infrastrukturu. Nacionalna komisija za infrastrukturu (NIC) spominje revoluciju pametne energije s više interkonekcijskih kablova koji povezuju nacionalnu prijenosnu mrežu s europskim kopnom. Također zaključuju da bi zemlja trebala štediti više energije iz obnovljivih izvora kao što su vjetar i Sunce. Pritom ulogu mogu imati frižideri, škrinje za zmrzavanje i perilice. Stručnjaci vjeruju da u prvom koraku za širu primjenu "Interneta energije" kućanski aparati trebaju biti povezani na web i preko weba na elektroenergetsku mrežu.

No, kako to radi? U vrijeme vršne potrošnje kompjuter energetske tvrtke kontaktira potrošačev pametni hladnjak i pita ga može li se ugasiti na nekoliko minuta kako bi omogućio susjedu da iskoristi malo energije za pripremu večere. Potrošačev dobro izolirani frižider ostat će hladan neko vrijeme bez da je povezan na mrežu, a potrošač će biti nagrađeni svojevrsnim kreditom na računu za energiju. Kada se to rješenje primijeni u tisućama domova, takva pametna mreža trebat će manje elektrana za zadovoljenje vršne potrošnje. Takav sustav već funkcionira u hotelskom lancu Marriott, gdje se omogućuje gašenje klime tijekom perioda vršne potrošnje, a klima ostaje hladna zbog količine hladne vode pa gosti ne primijete razliku.

S druge strane, u vremenu kada je mreža preplavljena energijom, tijekom noći, ili za vrlo sunčanog ili vjetrovitog dana, kompjuter kontaktira perilicu suđa ili veša koja je povezana na web i "pita" je želi li iskoristiti koristi jeftine energije. Infrastrukturna komisija kaže da država treba potaknuti takvu fleksibilniju potražnju. Ovaj izvještaj jako je dobro primljen u energetskoj industriji jer jamči uštede kroz fleksibilniju potrošnju više nego kroz izmjene u infrastrukturi koje su skuplje.

"Svi znaju o sunčevoj energiji, ali ljudi još nisu shvatili transformacijski potencijal informacijskih sustava na internetu kako bi maksimizirali učinkovitu upotrebu energije", kazao je Christopher Frei, čelnik World Energy Councila. Akademici upozoravaju da fleksibilna energetska revolucija treba zaživjeti jer buduće potrebe, poput električnih vozila i domova grijanih električnom energijom, kako bi se izbjegle emisije, mreže neće moći poduprijeti bez velikih promjena. Britanska vlada je osnovala radnu grupu koja se bavi fleksibilnom potražnjom, a regulator Ofgem prisiljava opskrbljivače električnom energijom da mijenjanju pristup,

Povezane vesti BALKAN

30 Sep 2016 Njemačke investicije u napredne mreže će značajno energetikanet

23 Jun 2016 Inteligentna elektroenergetska mreža energetikanet

15 Sep 2014 Pametnim brojilima ne smanjuje se potrošnja energi energetikanet

19 Sep 2013 Pametna brojila (polako) osvajaju Evropu balkan

27 Sep 2012 Značajan rast broja intelegentnih strujomera energoportal

16 Avg 2011 Pametna brojila za 35 miliona domova u Francuskoj energoportal

8 Feb 2011 Praćenje potrošnje struje znatno smanjilo račune energoportal

11 Feb 2010 Pametna brojila smanjuju potrošnju energoportal

27 jan 2009 PAMETNA BROJILA SMANJUJU RAČUN ZA STRUJU biznis

15 Feb 2007 SAMOOCITAVANJEM BROJILA DO TISUĆU EURA eihpWeb Analytics