elektroenergetika

Ontario se odriče termoelektrana na ugalj
6 Dec 2013 - aljazeera

Kanadska provincija Ontario planira zatvoriti posljednju termoelektranu na ugalj i posvetiti se čistoj energiji. Kanadska provincija Ontario planira zatvoriti posljednju termoelektranu na ugalj. Tako će ta zemlja postati jedno od rijetkih mjesta na svijetu koje je okrenulo leđa tom energentu. Mišljenje javnosti je podijeljeno, izvještava Al Jazeerin reporter Daniel Lak. Nekada najveći proizvođač struje iz uglja, lokalna termoelektrana, sada je pred zatvaranjem. Snabdijevala je više od polovine regije Ontario, ali čestice koje su izlazile iz njenih dimnjaka dovele su do promjene politike. Početkom naredne godine Ontario prelazi na nove izvore.

"Tako će 50 posto biti nuklearna energija, 25 posto hidroenergija, 15 posto plin, a ostatak ćemo dobiti iz vjetra i sunca", rekao je Neal Kelly iz Ontario Power Generationa.

"Ilustracija ere koja se ovdje završava. Nekada je ovdje bilo više od dva miliona tona uglja. Ostao je samo pogled na tip energije koju ovaj dio Kanade smatra energijom budućnosti", izvijestio je Lak.

Visoki troškovi

Vlada ohrabruje privatne investitore da grade stotine vjetroturbina i solarnih panela. Čista energija. Međutim, visoki troškovi struje iz obnovljivih izvora zabrinuli su potrošače poput Betty Ortt, koja žali za ugljem.

"Zrak treba čuvati čistim, ali vjetar nikada neće nadomjestiti proizvodnju pomoću uglja. A i preskup je", rekla je ona.

Budući da je industrijski centar Kanade, Ontariju je struja potrebna. Rast njene cijene, međutim, obeshrabrio je nove investitore. Prelaz sa uglja na čistu energiju mogao bi ugroziti ekonomiju, koja se još oporavlja od recesije.

"Istina je da ugalj zagađuje i stvara mnoge probleme, ali nikad se nismo zaista posvetili njihovom rješavanju. Samo smo ih odbacili", dodala je Betty Ortt.

Energija je krupna tema i u Parlamentu Ontarija, gdje se vode žustre debate o zelenoj energiji i njenoj cijeni. Arhitekta energetskih reformi planove brani bez kompromisa.

"Znate šta? Moramo prestati pucati sami sebi u nogu. Jednostavno je logično da uvedemo i provedemo promjene. Kada uzmete u obzir sve troškove, opet se više isplati", rekao je ministar energetike Ontarija Bob Chiarelli.

Ontario je značajno smanjio emisiju stakleničkih plinova, budući da je prva regija u Sjevernoj Americi koja se odrekla uglja. Međutim, ostaje nejasno hoće li se i lokalni birači složiti s Vladom u tome da su klimatske promjene vrijedne skupljih računa za struju.

Povezane vesti BALKAN

13 Jan 2022 Nemačka napušta ugalj do 2030 n1

20 Dec 2021 Mala nuklearka u komšiluku? dw

20 Nov 2017 Najmanje 15 država ukida ugalj u proizvodnji struj blic

23 Nov 2016 Kanada će do 2030. zatvoriti elektrane na ugalj novosti

10 Jun 2015 G7 proteruje fosilno gorivo euractiv

28 Maj 2014 Obnovljivi izvori prvi put nadmašili ugalj sevropa

25 Mar 2014 Energetika guta vodu euractiv

13 Jul 2013 Rusija gradi "ploveći Černobilj" blic

31 Jan 2012 UGASITI SVE SIJALICE U SVETU balkan

1 Nov 2011 Ukrajina: Otvorena najveća SE u centralnoj Evropi energetikaWeb Analytics