elektroenergetika

Svjetsko čudo u Kini postalo svjetski problem
26 Maj 2011 - balkans

Najveća brana na svijetu - Tri klisure na rijeci Yangtze izaziva određene probleme koji se hitno moraju riješiti, saopštila je kineska vlada u rijetkom priznavanju poteškoća u ovom velikom projektu koji je dugo hvaljen kao "svjetsko čudo". Državno vijeće, kineska vlada, priznalo je ekološke, socijalne i geološke probleme u saopštenju izdanom nakon sastanka o ovoj hidrocentrali kojim je predsjedao premijer Wen Jiabao. "Iako je projekat Tri klisure donio velike i sveobuhvatne koristi, ima problema koji moraju biti hitno riješeni u preseljenju stanovnika, zaštiti ekologije i sprečavanju geoloških nesreća", navodi se u saopštenju koje je prenio AFP.
Brana je uticala i na plovidbu nizvodno, kao i na irigaciju i opskrbu vodom, kaže se u saopštenju.
Izgradnja brane je počela 1993. godine na rijeci Yangtze i koštala je 22,5 milijardi dolara. Turbine ove najveće brane na svijetu počele su da proizvode prve kilovate 2008. godine. Kineske vlasti su je hvalile kao izvor nove čiste energije i sredstvo da se ukroti najduža kineska rijeka poznata po izazivanju ogromnih poplava.
Kritičari ovog projekta su, međutim, upozoravali na njene posljedice po okoliš, stanovništvo, klimu i opasnost od potresa. Oko 1,4 milijuna stanovnika je dislocirano iz svojih kuća kako bi se napravilo mjesto za branu i gotovo 600 kilometara dugačko jezero, koje je potopilo brojna sela, gradove i brojna kulturno-povijesna nalazišta.
Kineski stručnjaci i dužnosnici su upozoravali na potencijalne seizmičke nezgode, uključujući klizišta, koje mogu biti izazvane ogromnom težinom vode u jezeru i njenim utjecajem na geologiju regije. Ekolozi su upozoravali da bi jezero moglo postati ogromni rezervoar otpada i prljavštine, koji bi utjecao na ionako lošu kvalitetu vode.
Vlada je prošlog kolovoza saopštila da će trebati milijarde dolara da se otkloni ekološka šteta duž Yangtzea, uključujući čišćenje otpada. U saopštenju vlade se navodi da će se ubrzati napori za osiguranje novog, uspješnog života za prognanike i pozabaviti zagađenjem vode i geološkim rizicima, ali nisu dati drugi detalji.
Tropske kiše koje su izazvale poplave 2010. odnijele su ogromne količine smeća i drugog otpada u rijeku, zahtijevajući dodatne napore i sredstva za veliko čišćenje priobalja. Državni mediji su tom prilikom izvijestili da je sloj smeća u jezeru bio toliko debeo da se moglo hodati po njemu i kako je prijetio da začepi branu.
Kina se oslanja na hidrocentrale kao značajan izvor za osiguranje sve potrebnije struje za daljnji ubrzani privredni rast zemlje. U ovom trenutku se gradi na desetke novih hidrocentrala, ili se rade projekti za njihovu izgradnju.

Povezane vesti BALKAN

21 Apr 2021 Emisija CO2 u svetu porasle za pet odsto novaekonomija

16 Apr 2021 Španska Vlada će sa 400 miliona evra podržati kupovinu električnih vozila autoblog

13 Apr 2021 Kao ogromna baterija dw

13 Apr 2021 Kompanija Tesla prodala više od milion primeraka Modela 3 i Modela Y autoblog

9 Apr 2021 Grejanje na nuklearni otpad dw

4 Apr 2021 "Babuška Marta" podigla potrošnju električne energije u Rusiji b92

29 Mar 2021 Evropa do 2030. zatvara termoelektrane na ugalj vesti

18 Mar 2021 Litijumska groznica kruži Evropom bif

14 Mar 2021 Razvijena baterija za e-vozila koja se puni za 5 minuta nova

14 Mar 2021 Propast solarnih puteva autoblogWeb Analytics