elektroenergetika

ADB pokrenula inicijativu za razvoj solarne energi
5 Maj 2010 - s media

Azijska razvojna banka (ADB) je pokrenula devet milijardi dolara vrednu inicijativu za podsticanje razvoja solarne energije u azijskim zemljama u razvoju u sledeće tri godine, izjavio je predsednik te banke Haruhiko Kuroda. On je u govoru na otvaranju konferencije Saveta guvernera ADB u glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu, rekao da je cilj tog projekta "održiva ekspanzija solarne energije u našim članicama u razvoju", prenela je agencija Kjodo.
ADB će sama direktno obezbediti 2,25 milijardi dolara, dok će preostala sredstva, kako se očekuje, stići iz privatnog sektora. Uz to će 500 miliona dolara biti prikupljeno od donatorskih zemalja.
Ministar finansija Japana Naoto Kan je na sastanku ADB rekao da bi Azija trebalo da ostvaruje rast putem povećanja regionalne tražnje. "Japan će, zajedno s ostalim azijskim zemljama, podsticati rast uz pomoć japanske tehnologije koja treba da bude pokretač rasta i u Aziji".
U okviru inicijative za razvoj solarne energije, ADB će razvijati projekte koji bi, kako se očekuje, trebalo da proizvedu oko 3.000 megavata solarne energije do 2012.
Najpogodnijim regionom za sprovodjenje tih projekata smatra se centralna Azija sa svojim ogromnim sušnim i neplodnim postranstvima, kao i Indija, Pakistan i Kina.
"Solarna energija zahteva velike površine zemljišta, tako da je možemo razvijati samo tamo gde je zemljište jeftino i gde nema bilo kakvu drugu namenu", ukazao je predsednik energetskog komiteta ADB Sitapati Čander.

Povezane vesti BALKAN

1 Mar 2021 Nuklearne elektrane u EU: Proizvodnja smanjena b92

24 Feb 2021 Struja će nam stizati iz svemira nova

23 Feb 2021 Bežični prenos struje više nije samo san jednog vizionara bif

18 Feb 2021 ŠTA ĆE BITI SA STRUJOM I DA LI SE VRAĆAJU RESTRIKCIJE srbijadanas

15 Feb 2021 Novi igrač na globalnom tržištu baterija za električna vozila bif

9 Feb 2021 „Amazon“ se uzda u energiju holandskog vetra rts

6 Feb 2021 Danska gradi veštačko ostrvo za zelenu energiju 021

6 Feb 2021 Do 2028. Egipat će dobiti nuklearnu elektranu energetikanet

5 Feb 2021 Rekordna prodaja električnih automobila u EU kamatica

4 Feb 2021 Ukrajina ponovo uvozi električnu energiju iz Rusije b92Web Analytics