elektroenergetika

Odlučni smo da sprovedemo zelenu tranziciju
14 Sep 2023 - rtv

Razvoj industrije i električnih vozila predstavlja put ka sprovođenju zelene tranzicije u Srbiji, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je, na konferenciji "Electric Vehicles Days", koja se održava u Novom Sadu, istakla da cela Srbija mora da prati trend razvoja tehničkih nauka i digitalizacije.

"Zelena tranzicija je politički, finansijski, naučni i ekonomski faktor razvoja savremenog društva. Ona obuhvata razne oblasti delovanja ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomiji. Nije dovoljno da proizvodimo više struje iz obnovljivih izvora ako u važnim sektorima kao što su grejanje i transport nastavljamo da se oslanjamo na fosilna goriva", rekla je Đedović.

Dodala je i da su prilikom izrade Nacionalnog plana za energetiku i klimu postavljeni ciljevi za 2030. godinu.

"To je pre svega povećanje učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje na 45 odsto, toplotne energije na 41 odsto, saobraćaja na 7 odsto, povećanje energetske efikasnosti kroz ograničavanje maksimalne potrošnje primarne i finalne energije, i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu", kazala je Đedović.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ovaj grad jedan je od vodećih u Srbiji kada je reč o implementaciji "pametnih rešenja".

"Pred nama je niz aktivnosti u skladu sa akcionim planom. Naša vizija je da Novi Sad 2030. godine postane zeleni i pametni grad i kroz dalju modernizaciju sistema daljinskog grejanja", kazao je Đurić.

Dvodnevna sajamska manifestacija EV Days okuplja vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, delova i softvera za električna vozila, kao i inovatore u oblasti punjenja i infrastrukture za električna i hibridna vozila.

Povezane vesti SRBIJA

27 Nov 2023 Na Beogradskom sajmu od sutra sajamovi energetike i ekologije novimagazin

22 Nov 2023 Jedna biogas elektrana obezbedila bi 15 radnih mesta blic

16 Nov 2023 Srbija da ubrza energetsku tranziciju, u skladu sa ciljevima Enrgetske zajednice novaekonomija

11 Nov 2023 Srbija na korak od investicije za zeleni vodonik telegraf

11 Nov 2023 VELIKI JUBILEJ MALE HIDROELEKTRANE blic

10 Nov 2023 EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete biznis

3 Nov 2023 Novi sporazum u okviru izgradnje Transbalkanskog koridora biznis

2 Nov 2023 Prvi vetropark u Srbiji posle četiri godine novaekonomija

2 Nov 2023 EPS i Vetrozelena sutra potpisuju ugovor o tržišnoj premiji i otkupu struje telegraf

1 Nov 2023 EPS i SEEPEX dogovorili lakšu integraciju obnovljivih izvora energije biznisWeb Analytics