elektroenergetika

SEE ENERGY Connect & Supply 2023
14 Sep 2023 - euractiv

Inovacije, dekarbonizacija u privredi, saobraćaju, energetici i naftnoj industriji, baterije za skladištenje i tržište električne energije, finansiranje i zeleno kreditiranje.

Dvodnevna regionalna energetska konferencija, SEE ENERGY Connect & Supply 2023 održaće se 2. i 3. oktobra 2023. godine u hotelu "Sheraton" u Novom Sadu.

Prvog dana, bogat program konferencije posvetiće se ključnom temom dekarbonizacije i kroz tri panel diskusije (u privredi, saobraćaju, energetici i naftnoj industriji) predstaviće izazove, uvide o trenutnom stanju, inovacije i aspekte bliske budućnosti tranzicije koja očekuje našu privredu i industriju. Iskusni predstavnici renomiranih kompanija poput Henkel, ABB, Schneider Electric, Siemens, Energy Net, Wabio, Viessmann, Ernst&Young, ističući najbolje prakse i primere iz industrije, istražiće kako privreda može odgovoriti na ovu realnost.

Ključne pravne aspekte izazova dekarbonizacije u privredi i olakšavanju u budućoj tranziciji predstaviće advokatska kancelarija Gecić Law.

NIS, Naftna industrija Srbije predstaviće ulogu nafte industrije u energetskoj tranziciji, trenutne projekte kao i buduće ciljeve. Fokusom na proizvodnju biogoriva, upotrebu solarne energije i zelenog vodonika, panel će istražiti tehnologije i partnerstva za prelazak na čistu energiju.

Koje su ključne prepreke i izazovi priključenja OIE projekata na elektroenergetsku mrežu, i kako ih prevazići? Kako da proizvođač i vlasnik elektrane na OIE prodaje električnu energiju kompanijama? Kako se u praksi realizuju ugovorni aranžmani za prodaju električne energije iz OIE projekata kupcima i kako se štite interesi obe strane?

Nakon dekarbonizacije, konferencija će se fokusirati na priključenje OIE projekata na elektroenergetsku mrežu u svetlu zahteva za instaliranje skladišta električne energije. RIMAC Energy i ENEL PS predstaviće svoje tehnologije baterija za skladištenje energije, dok će predstavnici CWP Global kompanije i ABB istražiti najnovije inovacije i prakse u ovoj oblasti sa ciljem unapređenja održive energetske tranzicije.

Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a, licenciranog operatora za organizovano tržište električne energije, predstavnici Elektoprivrede Srbije i Green Balancing Group kompanije spezijalizovane za tržišni plasman električne energije proizvedene iz OIE, pružiće uvid u trgovinu električnom energijom i kako se može osigurati održivost i rast obnovljivog sektora. Bojan Milovanović iz Marsh osiguranja predstaviće značaj i uslove osiguranja OIE projekata.

U partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, drugi dan konferencije posvećen je regulatornim i zakonodavnim razvojem toplotnih pumpi, tehnologijama, implementaciji, kao i finansiranju sektora grejanja iz OIE.

Dan toplotnih pumpi namenjen je stambenim zajednicama, lokalnim samoupravama, građanstvu kao i svim zainteresovanim na ovu temu.

SEE ENERGY platforma okupiće vodeće stručnjake, investitore, predstavnike industrije, donosioce odluka, proizvođače tehnologija, konsultantske kuće, državne i finansijske institucije. Ovaj regionalni događaj predstavlja jedinstvenu priliku da se povežete sa ključnim igračima u industriji, saznate o najnovijim tehnologijama i politikama i doprinesite daljem razvoju održive energetike.

Povezane vesti SRBIJA

10 Nov 2023 EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete biznis

14 Sep 2023 SEE ENERGY Connect & Supply 2023 euractiv

10 Mar 2023 Martovske konferencije o pametnom saobraćaju i baterijama u Beogradu ekapija

13 Feb 2023 Energija je ženskog roda ekapija

16 Jan 2023 Neophodna je tranzicija ka izvorima energije čistijim od uglja telegraf

17 Nov 2022 Lideri Zapadnog Balkana na skupu u Beogradu o obnovljivim izvorima energije euronews

16 Avg 2022 “Electric vehicles days” konferencija 8. i 9. septembra rtv

6 Maj 2022 Međunarodna konferencija "Energetika i Balkan" 10. maja u Beogradu ekapija

4 Nov 2021 Na Novosadskom sajmu otvoreni jubilarni dani energetike i investicija ekapija

17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije bizlife, ekapijaWeb Analytics