elektroenergetika

Intenzivno radimo na izgradnji HE Bistrica
13 Sep 2023 - blic

Ulaganje u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije je okosnica strateškog razvoja „Elektroprivrede Srbije“ i u tome imamo maksimalnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“, na otvaranju savetovanja „Energetika 2023“.

Živković je naglasio da EPS sprema nove projekte korišćenja kapaciteta vetra i sunca i razvija započete OIE projekte, te da se sada intenzivno radi na projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 680 megavata

- Reverzibilna HE „Bistrica“ omogućiće balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona i to je ključni preduslov za veći udeo „zelene“ energije u našoj zemlji – rekao je Živković.

- Termo energija je naša bazna energija i siguran sam da će njen doprinos biti podjednako značajan u sigurnosti i stabilnosti sistema, ali i za bezbedno i sigurno snabdevanje električnom energijom naših potrošača. Zato će i u narednom periodu jedan od prioriteta biti modernizacija naših rudarskih i termo kapaciteta uz posebnu posvećenost unapređenju zaštite životne sredine, jer je to imperativ poslovanja za naredne godine, nastavlja on.

"EPS se menja posle više decenija čekanja"

Prvi čovek EPS-a je istakao da je se kompanija menja posle više decenija čekanja, te da je cilj reformi da EPS posluje uspešno i profitabilno. On je ukazao i na to da ko se ne menja i ne prilagođava vremenu u kojem stvara i živi ne može da računa na uspeh. Živković je naglasio značaj saradnje stručne energetske javnosti posebno u današnjem vremenu koje nameće posebne izazove poput dekarbonizacije i zelene tranzicije.

Povezane vesti SRBIJA

27 Nov 2023 Pokrenut postupak protiv Srbije zbog rada TE Morava nova

11 Nov 2023 VELIKI JUBILEJ MALE HIDROELEKTRANE blic

10 Nov 2023 EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete biznis

7 Nov 2023 Srbija i Republika Srpska uskoro grade hidroelektranu Buk Bijela na Drini rtv

2 Nov 2023 EPS i Vetrozelena sutra potpisuju ugovor o tržišnoj premiji i otkupu struje telegraf

1 Nov 2023 EPS i SEEPEX dogovorili lakšu integraciju obnovljivih izvora energije biznis

1 Nov 2023 EPS izdao važno saopštenje za sve građane alo

1 Nov 2023 Od danas skuplji struja i gas za domaćinstva danas

1 Nov 2023 NOVI KILOVATI EPS IZ SUNCA kurir

30 Okt 2023 Odabrani strateški partneri za izgradnju EPS-ovih solarnih elektrana biznis



Web Analytics