elektroenergetika

Ziđin u Srbiji ulaže još 3,8 milijardi dolara
11 Sep 2023 - bizlife

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je u kineskom gradu Sjamenu potpisala dva memoranduma o razumevanju sa kompanijom Ziđin majning o nastavku ulaganja te kompanije u Srbiji u iznosu od 3,8 milijardi dolara i otvaranju solarne elektrane.
Potpisani su Memorandum o razvoju Donje zone rudnika „Čukaru Peki“, kojim je Ziđin majning potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Srbiji i Memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 MW za potrebe kompanije, saopštilo je Ministarstvo u Beogradu.

„Zahvaljujući današnjem Memorandumu, koji podrazumeva 3,8 milijardi dolara novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, naravno uz obavezu primene najviših standarda životne sredine“, preneto je u saopštenju.

„Takođe, investicija Ziđin majninga u solarnu elektranu vrednu 200 milona dolara, omogućiće sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva“, poručila je ministarka.

Memorandumi su potpisani u okviru Investicionog foruma „One China, One Serbia“, u sklopu 23. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine na kojem je Srbija počasni gost.

Zatvarajući forum, ministarka je ocenilla da memorandumima „počinje i nova era još boljih odnosa, koji se zasnivaju pre svega na prijateljskim odnosima dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga“.

Đedović je pozvala i druge kompanije iz Kine da ulažu u Srbiji i podsetila da je Srbija stekla reputaciju „zvezde u usponu“ u svetu stranih direktnih investicija, jer su od 2012. do 2022. godine uvećane za više od četiri puta, sa milijardu na 4,4 milijarde dolara.

Podsetila je i da Srbija i u uslovima svetske krize nastavlja trend privrednog rasta, uprkos usporavanju evropske privrede.

Povezane vesti SRBIJA

10 Jun 2024 Zbog čega se u Srbiji češće grade vetroparkovi od solarnih elektrana? danas

10 Jun 2024 Manja naknada za prozjumere, više solarnih panela danas

10 Jun 2024 Srbija podržava kinesku solarnu kompaniju novaekonomija

6 Jun 2024 Iz vetra stiže još struje – 40 odsto više do kraja godine forbes

6 Jun 2024 NUKLEARKA BI SRBIJU VINULA U BUDUĆNOST! alo

3 Jun 2024 Do kraja godine imaćemo više od 150 megavata iz solarnih elektrana euronews

3 Jun 2024 OBNOVLjIVA ENERGIJA NAM NIJE VIŠE SAMO ALTERNATIVA dnevnik

28 Maj 2024 Projekta za izgradnju elektroenergetske infrastrukture za Ekspo telegraf

28 Maj 2024 U Adi kod Sente počela gradnja najveće solarne elektrane u Srbiji rtv

26 Maj 2024 Puštena u rad solarna elektrana u blizini Smedereva politikaWeb Analytics