elektroenergetika

Za tržišne premije nadmetalo se 16 investitora u solarne i vetroelektrane
17 Avg 2023 - biznis

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je listu 11 učesnika na aukcijama za dodelu tržišnih premija za vetroelektrane i solarne elektrane, a koji su se kvalifikovali za fazu nadmetanja.

U postupku aukcija za vetroelektrane, četiri investitora su popunila kvotu, a u postupku aukcija za solarne elektrane tri. Najniža ponuđena cena iznosi 64,48 evra po megavat-času za vetroelektrane, odnosno 88,65 evra po megavat-času za solarne elektrane, objavila je eKapija.

Kad je reč o vetroelektranama, za kvotu od 400 MW borilo se devet projekata od kojih je osam zadovoljilo eliminatorne uslove. Najveća kvota dodeljena je kompaniji Vetrozelena (210 MW po ponuđenoj ceni od 64,48 EUR/MWh), slede Čibuk 2 Wind Energy, Enlight K2-Wind i Crni vrh power. Ostale četiri kompanije imale su jedinstvenu cenu od 84 EUR/MWh i ostale su bez kvota. To su: Vetropark Torak, Vetropark Lipar, Vetropark Lipar 2, MK-Fintel Wind.

Kada je reč o solarnim elektranama, kvota od 50 MW nije ispunjena. Najveća kvota dodeljena je kompaniji Novo Selo Power (6,4 MW po ponuđenoj ceni od 89,8 EUR/MWh). Slede Hiperion sol i Terra Solar. Četiri kompanije nisu ispunile kvalifikacione uslove, piše eKapija.

Maksimalna cena koju je proizvođač OIE mogao ponuditi na aukciji iznosi 105 evra po megavat-času za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat-času za solarne elektrane. Prednost za dobijanje podsticaja imaju oni investitori koji ponude najnižu cenu u odnosu na maksimalnu definisanu čime se očekuje ostvarenje smanjenja troškova električne energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je zadovoljno odzivom investitora. Kako kažu, na prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije prijavilo se 16 investitora sa ukupnim kapacitetom elektrana od 816,48 MW, od čega je za popunjavanje kvote ponuđeno 602,8 MW, dok procenjena vrednost investicija svih elektrana iznosi 1,26 milijardi evra.

O ozbiljnosti dobijenih ponuda svedoči to što su zainteresovane kompanije dostavile bankarske garancije i novčane depozite u vrednosti većoj od 18 miliona evra, što garantuje njihovu nameru da projekte i realizuju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Ostvarene cene za najveći deo kapaciteta su skoro dvostruko niže od trenutnih tržišnih cena, tako da imamo dosta razloga da budemo zadovoljni, pogotovo što ćemo dobiti dodatnih 550 MW, a što će udvostručiti ukupne trenutne kapacitete zelene energije u Srbiji. Ovo je veoma važno za ekonomski rast naše zemlje, jer će generisati investicije u vrednosti od više od milijardu evra u narednih nekoliko godina„, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Povezane vesti SRBIJA

11 Nov 2023 Srbija na korak od investicije za zeleni vodonik telegraf

10 Nov 2023 EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete biznis

2 Nov 2023 Prvi vetropark u Srbiji posle četiri godine novaekonomija

2 Nov 2023 EPS i Vetrozelena sutra potpisuju ugovor o tržišnoj premiji i otkupu struje telegraf

1 Nov 2023 Vetropark Bela Anta kod Pančeva imaće značajno veću instalisanu snagu biznis

18 Okt 2023 Kiparski kapital kod Boljevca gradi vetropark Čestobrodica snage 236 MW ekapija

12 Okt 2023 Da li su reverzibilne hidroelektrane energetski dragulji Srbije n1

10 Okt 2023 IZ KOSTOLCA I "ZELENA ENERGIJA" novosti

6 Okt 2023 EPS ključan za ostvarivanje strateških ciljeva države blic

3 Okt 2023 Energetski projekti vredniji od milijardu evra biznisWeb Analytics