elektroenergetika

Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS
1 Avg 2023 - biznis

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, objavila je eKapija.

Cilj sprovođenja postupka strateškog partnerstva u skladu sa odredbama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije je izbor finansijski sposobnog ponuđača sa realizovanim značajnim referentnim projektima u svom portfoliju.

Traži se strateški partner koji može da obezbedi primenu naprednih tehnologija u izgradnji solarnih elektrana ukupne instalisane snage od 1 GW i to na način koji će omogućiti integraciju električne energije iz varijabilnih obnovljivih izvora u postojeći elektroenergetski sistem Republike Srbije, piše u pozivu.

Predmet poziva je izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samo – balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage 1.000 MWAC, odnosno 1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage minimalno 200 MW i mogućnosti skladištenja od 400 MWh, koje će biti u vlasništvu i kojim će upravljati Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije.

Projekat će biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS-a po sistemu „ključ u ruke“. To znači da će strateški partner pored izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije, biti u obavezi da izvrši sve ostale potrebne aktivnosti, kao i da izgradi svu ostalu infrastrukturu neophodnu za normalno funkcionisanje.

Projekat se sastoji iz dve komponente: solarne elektrane i baterijski sistemi za skladištenje električne energije.

Kako bi se obezbedila što veća ravnomernost proizvodnje električne energije, ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana, a lokacije na kojima će se nalaziti solarne elektrane kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne predložiće strateški partner.

Od budućeg strateškog partnera očekuje se da predloži i lokacije za baterijske sisteme za skladištenje električne energije, ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije.

Rok za dostavljanje ponuda je 20. septembar.

Povezane vesti SRBIJA

11 Nov 2023 Srbija na korak od investicije za zeleni vodonik telegraf

10 Nov 2023 EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete biznis

2 Nov 2023 Prvi vetropark u Srbiji posle četiri godine novaekonomija

2 Nov 2023 EPS i Vetrozelena sutra potpisuju ugovor o tržišnoj premiji i otkupu struje telegraf

1 Nov 2023 NOVI KILOVATI EPS IZ SUNCA kurir

30 Okt 2023 Odabrani strateški partneri za izgradnju EPS-ovih solarnih elektrana biznis

16 Okt 2023 U Srbiji se troši četiri puta više energije od evropskog proseka novimagazin

16 Okt 2023 Mnoge investicije koje su došle u region biće manje konkurentne zbog poreza na CO2 novaekonomija

12 Okt 2023 Da li su reverzibilne hidroelektrane energetski dragulji Srbije n1

10 Okt 2023 IZ KOSTOLCA I "ZELENA ENERGIJA" novostiWeb Analytics