elektroenergetika

Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"
11 Maj 2022 - rtv

U Kuli je ozvaničen početak radova na vetroparku "Kula 2", a ova investicija je zajednički projekat MK Group i Fintel Energije, Sa tri otvorena i četvrtim vetroparkom u izgradnji obezbediće se 238 GWh struje godišnje za potrebe 59.000 domaćinstava u Srbiji.

Najavljujući ulaganja u obnovljive izvore energije, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je, na polaganju vremenske kapsule u "Vetropark Kula 2", da je zacrtani plan da Srbija iz obnovljivih izvora energije dobije 40 odsto kapaciteta, te da su se donošenjem novog zakonodavnog okvira u oblasti energetike, naročito prvim, posebnim Zakonom o korišćenju OIE, stvorili uslovi za povećanje novih kapaciteta.

"Srbija je čvrsto opredeljena da menja svoj energetski miks, kroz energetsku stabilnost korišćenjem obnovljivih izvora energije. U tom smislu je donošenjem novog zakonodavnog okvira u oblasti energetike, naročito prvim, posebnim Zakonom o korišćenju OIE, stvorili smo uslove za povećanje novih kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore i postavljanjem kamena temeljca za izgradnju vetroparka "Kula 2" vidimo konkretne rezultate zakona i pravac koji smo odredili za razvoj energetike. Mi smo na početku energetske tranzicije i neophodno je da OIE posmatramo kao stub energetike, koji će dodatno unaprediti stabilnost elektroenergetskog sistema, uprkos svim opstrukcijama sa kojima se suočavamo. Nalazimo se u momentu koji predstavlja prekretnicu za srpsku energetiku i treba da odlučimo hoćemo li dozvoliti nazadovanje čitavog sektora ili ćemo ići ka razvoju i modernizaciji koji je nemoguć bez ulaganja u nove kapacitete", istakla je Mihajlovićeva.Korišćenje obnovljivih izvora energije iz vetrova na Balkanu stvorili su uslove da počne izgradnja četvrtog vetroparka - Kula 2 u vrednosti 17,5 miliona evra, a završetak radova je planiran marta 2023. godine. U projekte zelene energije iz vetra Fintel Energija i MK Group uložili su do sada 163 miliona evra.

"Na taj način iz naših vetroparkova obezbedili smo 238 GWh struje za potrebe 59.000 domaćinstava. Podsetiću da su MK Grupa i Fintel energija najavile nov pionirski poduhvat, investiciju vrednu 340 miliona evra - projekat AgroSolar takođe u Kuli", kaže Mihailo Janković generalni direktor MK Group.

"Ovo je evolucija u odnosu na prethodne situacije koje smo imali, ovo je bez finansijske podrške Vlade, odnosno bez novca poreskih obveznika. To znači da smo dostigli jednu zrelost na tržištu, gde je ovaj način poslovanja održiv i postižemo ono što je veoma važno - a to je zeleni paritet", kaže Ticijano Đovaneti, generalni direktor Fintel Energije.

Srbija i Italija imaju snažne ekonomske odnose budući da je Italija drugi partner Srbije u trgovinskoj razmeni, dok u našoj zemlji posluje preko 1.500 italijanskih kompanija.

"Italija je tu da podrži Srbiju u svakom smislu na njenom evropskom putu, posebno na ono što je urađeno i dobre rezultate koje je Srbija ostvarila prošle godine. Italijanski preduzetnici i dalje gledaju sa velikim interesovanjem na srpsko tržište i brojni su i zainteresovani za njega. To pokazuje i današnji događaj kada govorimo o sektoru obnovljivih izvora energije", kaže Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji.

"Ima puno investitora koji će sami, a ima i puno onih koji će zajedno sa državom kroz strateška partnerstva graditi kapacitete iz obnovljivih izvora energije. Naš plan jeste da 2040. godine imamo minimum 40 odsto, imajući u vidu potencijale i brzinu razvoja, mi smo sigurni da taj procenat iz obnovljih izvora energije može biti i mnogo viši", kaže Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike.Fintel Energije i MK Group su pioniri u oblasti obnovljivih izvora energije i najznačajniji nezavisni proizvođač električne energije na energetskom tržištu Srbije. Vetropark "Kula 2" snabdevaće oko 8.000 domaćinstava električnom energijom.

Povezane vesti SRBIJA

20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova euronews

20 Jun 2022 Interesovanje i sa Istoka i sa Zapada za vetrove u Srbiji danas

12 Jun 2022 U Boru planiraju gradnju vetroparka "Snaga istoka" ekapija

27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede biznis

21 Maj 2022 POČINJE GRADNJA VETROELEKTRANE U KOSTOLCU blic

21 Maj 2022 U Pančevu se trenutno razvija 8 vetroparkova ekapija

11 Maj 2022 Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2" rtv

10 Maj 2022 Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces ekapija, biznis

4 Maj 2022 Započela realizacija prvog agrosolarnog projekta u regionu beta

21 Apr 2022 Neophodne investicije u nove elektroenergetske kapacitete ekapijaWeb Analytics