elektroenergetika

NIS-ove benzinske stanice postaju zelene
6 Maj 2022 - bizlife

Kompanija NIS otpočela je postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije na svojim benzinskim stanicama. U okviru prve faze ovog projekta solarni paneli će biti postavljeni na osam NIS Petrol i GAZPROM maloprodajnih objekata širom Srbije.

Proizvedena električna energija će se najvećim delom koristiti za potrebe benzinskih stanica uz razmenu sa distributivnom električnom mrežom. U periodima kada je proizvodnja elektrane veća od potrebe benzinske stanice višak će se isporučivati u distributivnu električnu mrežu. Po istom principu, kada je proizvodnja nedovoljna, električna energija će se preuzimati iz mreže. Kompanija se na ovaj korak odlučila vodeći se principima održivog razvoja i ostvarivanja svoje zelene agende koja podrazumeva ulaganje u obnovljive izvore energije u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida i globalnog zagrevanja.

U ovaj pilot projekat NIS je uložio više od 22 miliona dinara, a prognoza je da će na ovaj način, na osam lokacija, biti ostvarena godišnja ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 MWh uz isporuku oko 40 MWh u distributivnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida od 375 tona.

„Realizacijom ovog projekta NIS još jednom pokazuje da ostaje posvećen razvoju kompanije uz odgovoran odnos prema ekologiji. Uspešna realizacija ovog projekta otvara mogućnost razmatranja povećanja broja benzinskih stanica na kojima će biti postavljeni solarni paneli. NIS razmatra i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu te izgradnju u skladištu derivata nafte u Novom Sadu. Na taj način nastavljamo sa diverzifikacijom poslovanja i sa ulaganjima u zelenu energetiku“, izjavio je Nenad Pavlović, rukovodilac Centra za razvoj projekata u kompaniji NIS.

Solarni paneli već su postavljeni na GAZPROM benzinskim stanicama „Krnješevci“, „Novi Beograd“ (bivša Dejton), „Stari Banovci“ i „Preljina 2“, dok je do kraja maja planirana ugradnja solarnih elektrana na stanicama „Velika Plana-autoput“, „Kragujevac 7 – Elektrošumadija“, „Blok 45“ kao i na NIS Petrol maloprodajnom objektu „Gornji Milanovac 2“.

Povezane vesti SRBIJA

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW ekapija

22 Jun 2022 KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE blic

20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova euronews

3 Jun 2022 LED rasveta na ulicama širom Srbije bonitet

2 Jun 2022 Detaljno uputstvo: Koliko košta ugradnja solarnih panela, kako do subvencija i kako smanjiti račun za struju telegraf

30 Maj 2022 Sve veće interesovanje za sistem "proizvođač-potrošač" blic

27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede biznis

24 Maj 2022 U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO I 2 PRAVNA LICA SU PROZJUMERI blic

24 Maj 2022 Kod Pirota u planu gradnje solarnih elektrana ekapija

16 Maj 2022 Modularni nuklearni reaktori euronewsWeb Analytics