elektroenergetika

Neophodne investicije u nove elektroenergetske kapacitete
21 Apr 2022 - ekapija

Srbiji su neophodne investicije u nove elektroenergetske kapacitete, pre svega oni koji koriste obnovljive izvore energije kako bismo održali energetsku bezbednost u narednim decenijama, ocenila je danas ministarka energetike i rudrastva Zorana Mihajlović.

Gostujući na Televiziji Hepi, ona je rekla da je poruka i Međunarodne agencije za energetiku i Evropske unije i svih zemalja da su alternativni izvori i zelena agenda jedini put za stabilan energetski sistem, i dodala da to što su neke zemlje u vreme krize i rata u Ukrajini povećale udeo proizvodnje iz termoelektrana za jedan ili dva procenta ne znači ništa.

- Srbija dobija 70% energije iz termoelektrana koje su stare i koriste lignit najlošijeg kvaliteta i hitno su nam potrebne investicije u nove kapacitete – hidroelektrane, vetroelektrane i solarne elektrane, a da istovremeno koristimo i termoelektrane, koje će postepeno smanjivati proizvodnju - rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da je suština da u proizvodnji električne energije budemo samodovoljni i da čuvamo životnu sredinu i naglasila da sada treba da definišemo gde će biti naša energetika u narednih 30 godina, da naš energetski miks bude održiv i stabilan.

- To znači da odredimo koje će termoelektrane raditi, koje ćemo kapacitete obnovljive izvore energije graditi i mislim da treba da razgovaramo o svim izvorima, uključujući i nuklearnu energiju - kazala je ona, prenosi sajt Vlade.

Povezane vesti SRBIJA

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW ekapija

20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova euronews

20 Jun 2022 Interesovanje i sa Istoka i sa Zapada za vetrove u Srbiji danas

30 Maj 2022 Hidroelektrana pod starim gradom stara 122 godine zoomue

27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede biznis

24 Maj 2022 U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO I 2 PRAVNA LICA SU PROZJUMERI blic

23 Maj 2022 RHE Bistrica korak bliže izgradnji ekapija

21 Maj 2022 U Pančevu se trenutno razvija 8 vetroparkova ekapija

17 Maj 2022 Kladovo: Pola veka najveće dunavske elektrane danas

16 Maj 2022 Modularni nuklearni reaktori euronewsWeb Analytics