elektroenergetika

Uvoz struje platićemo skoro pola mlrd. EUR?
14 Feb 2022 - bizlife

Trenutni nivo dovoza uglja ne omogućava angažovanje svih termoblokova, a očekuje se da će i u narednom periodu biti potrebno obezbediti dodatne količine struje iz uvoza.

To je konstatovano na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

S obzirom da Rudarski basen “Kolubara” u narednih dve godine neće uspeti da se osposobi za proizvodnju punim kapacitetom, Elektroprivreda Srbije će u tom periodu biti prinuđena da uvozi nedostajuće količine struje iz inostranstva, piše Danas.

Da će za oporavak izraubovanog rudarskog basena u Lazarevcu, u koji nije ulagano niti je održavan na adekvatan način, biti potrebno vreme potvrđuje i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Mi se borimo sada sa inženjerima iz EPS kako da “Kolubara” u narednih godini i po dana stane na noge. Sve naše analize kažu da je minimum godinu i po dana do dve potrebno da se u “Kolubari” otvore nova polja, uloži u mehanizaciju i poveća proizvodnja otkrivke”, izjavila je resorna ministarka na televiziji Prva.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da će EPS morati da uvozi električnu energiju, a struja na evropskim berzama je posebno skupa tokom zimske sezone kada je potrošnja u Srbiji inače velika.

“U slučaju da u naredne dve sezone koliko će trajati obnova kapaciteta u Rudarskom basenu “Kolubara” iz domaćih izvora ne budemo dobijali dovoljno struje bićemo prinuđeni da je uvozimo.”

U konkretnom slučaju, ako bi prosečna cena struje bila 125 evra po megavat satu to znači da bi na godišnjem nivou EPS, s obzirom da bi nabavne cene bile veće od prodajnih, zbog uvoza struje pretrpela gubitke od oko 460 miliona evra, objašnjava Gavrilović.

Povezane vesti SRBIJA

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW ekapija

23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite danas

12 Jun 2022 Rad u tri smene, ali neophodan uvoz uglja za proizvodnju struje rts

27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede biznis

24 Maj 2022 U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO I 2 PRAVNA LICA SU PROZJUMERI blic

6 Maj 2022 Šta stoji iza najava o poskupljenju struje danas, srbijadanas

3 Maj 2022 Šta je "Srpska energetska kriza"? novaekonomija

25 Apr 2022 Hidrosistem „Lim – Zapadna Morava” rešava problem energetske stabilnosti politika

21 Feb 2022 Srbi i dalje nisu oduševljeni električnim automobilima srbijadanas

14 Feb 2022 Uvoz struje platićemo skoro pola mlrd. EUR? bizlifeWeb Analytics