elektroenergetika

Povećana potrošnja
25 Jan 2022 - rtv,021

Uprkos niskim temperaturama u zemlji, u prenosnom sistemu električne energije nema nikakvih problema, rečeno je danas Tanjugu u Elektromreži Srbije.
Nema elemenata koji bi ugrozili rad prenosnog sistema, naveli su u EMS-u.

U Srbiji je, prema podacima sa aplikacije EMS-a Energy Flux oko 11 sati, uvećana potrošnja električne energije i iznosi 5.729 megavata, dok je planirana potrošnja 5.737 MW, tako da postoji odstupanje od 0,14 odsto.

Prema navedenim podacima, domaći kapaciteti proizvode 4.895 MW struje. Srbija uvozi 857 MW, a planirani uvoz je 867 MW.

Srbija uvozi dodatne količine struje

Država će, zbog povećane potrošnje struje, obezbediti dodatni uvoz, rečeno je danas na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

"Zbog povećane potrošnje električne energije, a s obzirom na nedovoljnu proizvodnju u termokapacitetima nastalu zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti uglja koji se doprema, država će obezbediti dodatni uvoz električne energije", saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike posle sednice Radne grupe.

Predstavnici Elektroprivrede Srbije naglasili su da je potrošnja struje u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura.
Distributivni sistem je stabilan, manji prekidi nastaju zbog planiranih radova koji su neophodni radi prevencije kvarova, a prenosni sistem funkcioniše bez većih problema, naveli su predstavnici Elektrodistribucije.

Potrošnja prirodnog gasa je na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine, ali snabdevanje nije ugroženo, a isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u Srbiji je stabilna, konstatovano je na sednici Radne grupe.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Javnog preduzeća "Srbijagas", "Elektroprivrede Srbije", "Elektromreža Srbije", "Elektrodistribucije", "Naftne industrije Srbije", Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", Javno komunalnog preduzeća "Beogradske elektrane", Grada Beograda, članovi Saveta AERS, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB "Kolubara", "Transportgasa", JP PEU "Resavica" i "Srbija kargo", navodi se u saopštenju.

Povezane vesti SRBIJA

27 Jun 2022 Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW ekapija

23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite danas

22 Jun 2022 Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine rtv

21 Jun 2022 Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno danas

20 Jun 2022 U Srbiji postoji devet vetroparkova euronews

20 Jun 2022 Interesovanje i sa Istoka i sa Zapada za vetrove u Srbiji danas

12 Jun 2022 Rad u tri smene, ali neophodan uvoz uglja za proizvodnju struje rts

7 Jun 2022 Nova HE za budućnost energija

5 Jun 2022 EPS produžio cenu struje za privredu jos dva meseca telegraf

27 Maj 2022 Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede biznisWeb Analytics