elektroenergetika

DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
19 Jan 2022 - blic

Korišćenje obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije ugljen-dioksida i povećanje energetske efikasnosti su ciljevi razvoja svih svetskih elektroenergetskih sistema, za čiju je realizaciju neophodno uvesti i savremene sisteme pametnog merenja proizvedene i potrošene struje, odnosno pametne strujomere.

Malo je poznat podatak da Srbija ima svoju industriju pametnih brojila koju čine čak četiri proizvođača – EWG, Sitel-Mikroelektronika, Meter&Control i Enel. U ovim fabrikama zaposleno je oko 400 radnika.

,,Bez zamene mehaničkih brojila novim, koji imaju ugrađene pametne digitalne tehnologije, nije moguća modernizacija domaćeg ni svetskih elektroenergetskih sistema. Uvođenje sistema pametnog merenja nije samo pitanje razvoja EPS-a. To je proces koji je u već toku u svim evropskim državama i na ovaj način se naš sistem usklađuje sa evropskom praksom,“ izjavljuje Igor Vujučić, direktor preduzeća Meter&Control.

Srbija ima svoju industriju pametnih brojila

Domaći proizvođači razvili su i posebne uređaje koji se koriste za rad vetroelektrana, mini hidroelektrana i solarnih panela u Srbiji.

Bez pametnih brojila nema modernizacije
,,Bez ovih brojila praktično je nemoguće obezbediti infrastrukuru za korišćenje obnovljivih izvora energije. To najbolje vidimo na dva primera u našoj zemlji – prvi su vetroelektrane, a drugi solarni paneli. Rad vetroelektrana zahteva precizno merenje proizvodene energije koja se ubacuje u sistem i svaka od njih koristi pametna brojila. U slučaju prozjumera, odnosno kupaca-snabdevača, neophodno je tačno izmeriti koliko struje je domaćinstvo proizvelo, a koliko potrošilo iz mreže kako bi se izračunala razlika koju je potrebno platiti. Solarni paneli su dugoročna investicija koja nakon određenog perioda donosi značajne uštede u potrošnji za građane i unapređuje energetsku efikasnost na opštem nivou“, objašnjava Srđan Tepavac, direktor preduzeća Sitel-Mikroelektronika.

Pored toga što je jedna od retkih nacionalnih industrija na svetu, domaća proizvodnja pametnih brojila ne zaostaje u primeni svetske tehnologije kada su u pitanju funkcionalnosti ovih uređaja.

Nakon instalacije, pametna brojila se lako mogu unapređivati dodatnim opcjama i softverima u skladu sa nadolazećim standardima i trendovima“, ističe Nenad Nikolić, direktor preduzeća EWG.

Pametna brojila donose brojne koristi za sve. Građani će za početak imati tačne račune za potrošenu struju, a u budućnosti će im biti omogućen uvid u kvalitet isporučene struje i praćenje potrošnje u realnom vremenu da bi mogli da koriguju upotrebu aparata i time ostvare uštede. Njihovom ugradnjom eliminiše se mogućnost krađe struje i time smanjuju ogromni gubici distributivnog sistema, ali i istovremeno i povećava energetska efikasnost i smanjuje zagađenje usled emisije CO2.

Lokalna proizvodnja pametnih brojila predstavlja dodatnu sigurnost da se planirani tempo zamene klasičnih brojila novim, digitalnim strujomerima u našoj zemlji može nastaviti, imajući i vidu aktuelnu energetsku krizu i probleme u lancu snabdevanja na svetskom nivou.

Povezane vesti SRBIJA

25 Mar 2022 Nema SOLARNIH PANELA bez PAMETNIH STRUJOMERA blic

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju radiostoplus

19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike blic

1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa rtv

15 Nov 2021 Uvode se pametna brojila u Srbiji sputnik

10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač bbc

15 Sep 2021 EBRD finansira uvođenje pametnih brojila 021

26 Avg 2021 Za struju na sunce iz kućne radinosti treba oko 2.500 evra dnevnik

8 Jul 2021 Solarna energija: Struja na Sunce pcpress

21 Jun 2021 EPS distribucija više nije deo sistema EPS bifWeb Analytics