elektroenergetika

Kvar i na bloku B2 TENT-a
27 Dec 2021 - blic

Na hitnoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, koja je sazvana danas zbog havarija koje su se desile u termoelektrani Nikola Tesla, konstatovano je da se očekuje da tokom sutrašnjeg dana blok B2 bude vraćen u sistem, kao i da blok B1 o sutra ujutru bude ponovo u pogonu.

Na sednici, kojoj je predsedavala potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izneti su podaci o stanju u termokapacitetima, kao i izveštaji o proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije.

Kako je rečeno, današnja havarija na bloku B2 izazvana oštećenjem mlinskog kola izbacila je taj blok iz pogona.

U havariji nije bilo povređenih radnika, a očekuje se da tokom sutrašnjeg dana blok B2 bude vraćen u sistem, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Blok B1 u TENT-u od nedelje nije u sistemu zbog požara koji je izbio na gorioniku mazutnog sistema i trebalo bi do sutra ujutru ponovo da bude u pogonu, rečeno je iz Elektroprivrede Srbije.

Na sednici Radne grupe konstatovano je povećanje proizvodnje električne energije u kapacitetima koji koriste obnovljive izvore, pre svega u hidroelektranama.

Prenosni i distributivni sistem, kako je rečeno, funkcionišu bez većih problema.

Rezerve energenata za toplane u Srbiji su dovoljne do kraja zimske sezone i nema bojazni da će doći do prekida isporuke toplotne energije.

Iz Beogradskih elektrana je saopšteno da isporučuju toplotnu energiju 24 sata.

Na sednici je saopšteno da su povećane zalihe gasa u skladištu Banatski dvor.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća Srbijagas, Elektroprivrede Srbije, AD Elektromreže Srbije, Elektrodistribucije, Naftne industrije Srbije a.d, Poslovnog udruženja Toplane Srbije, Javno komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Kolubara, Transportgasa, JP PEU Resavica, Srbija Kargo, a.d, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Povezane vesti SRBIJA

23 Jun 2022 Uvoz lignita EPS gura u nove kredite danas

12 Jun 2022 Rad u tri smene, ali neophodan uvoz uglja za proizvodnju struje rts

3 Maj 2022 Šta je "Srpska energetska kriza"? novaekonomija

3 Feb 2022 Iz TENT-a se svakog dana izlije hiljade kubika tople vode rts

1 Feb 2022 EPS i dalje „spaljuje“ milion evra na svaka četiri dana danas

18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021 ekapija

12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija dnevnik

11 Jan 2022 EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE rtv

11 Jan 2022 TE TO „Kolubara B” je potrebna EPS-u politika

7 Jan 2022 Na Božić pre 79 godina umro je Nikola Tesla rtvWeb Analytics