elektroenergetika

Povratak u budućnost na KiM – struja iz agregata
26 Dec 2021 - rts

Elektroenergetski sistem na Kosovu i Metohiji je pred kolapsom. Aktuelne privremene vlasti u Prištini pribegle su višesatnim dnevnim restrikcijama struje, kažu da će trajati do 60 dana. Evropska mreža ih upozorava da će ih potpuno isključiti ukoliko ne stabilizuju sistem.

Stanje višesatnih restrikcija u potrošnji struje. Eleketroenergetski sistem je vraćen u vreme od pre dve decenije, u prve godine nakon oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji. U Prištini otkrivaju da je nekoliko faktora koji su doveli do trenutne situacije.

"Glavni razlog je smanjenje proizvodnje gasa i povećnje cene gasa. Zavisimo od inostranstva. Nivo proizvodnje KEK-a je smanjen. Što više KEK proizvodi energiju, to manje zavisimo od uvoza i promene cena. Imamo nizak nivo proizvodnje, jer je blok B2 pao i još nije aktiviran", navodi Artane Rizvanoli, ministarka privrede u Prištini.

Jeste najveći ali ne i jedini. Cena struje na Kosovu i Metohiji je najjeftinija u regionu, a proizvodnja najmanja, sa najstarijim elektranama na ugalj. Kosovo je jedino tržište koje je uvelo restrikcije struje. Prve uštede su minimalne, ali sistem je koliko toliko stabilizovan.

Jedan od dva bloka elektrane Kosovo B je van funkcije zbog kvara turbine. Očekuju se majstori iz inostranstva, pa je preliminarna procena da će do 20 januara biti osposobljen.

Uvedene restrikcije zamišljene su po sistemu "dva sata bez - osam sati sa strujom". Međutim, u praksi isključenja su i duža, traju do tri sata, a potrošači se selektivno nakon četiri sata sa strujom, ponovo na najmanje dva sata isključuju iz sistema.

"Mi kao ugostitelji jednostavno ne možemo da funkcionišemo ako nema struje, ako nema vode, nemamo osnovnih elemenata za rad, na najgori mogući način se odrašava na poslovanje", kažu meštani.

Agregati su ponovo u funkciji. Privredna društva, trgovine, institucije ne mogu bez njih. U domaćinstvima agregate pali ko ih ima. Grejanje na drva i pelet je glavno, ali za rad grejnih sistema opet je potrebna struja.

"Kao sve grane, tako i naša grana trgovačka otežano posluje bez struje iz razloga što nemamo 3-4 puta dnevno po dva sata, plus dodatni trošak za nas jer agregati troše ogromne količine nafte", navode trgovci.

Iz elektroprenosne mreže upozoravaju da redukcije struje mogu da budu i češće, ako trenutni plan ne donese stabilizaciju sistema. Blok dva, iako ga budu vratili u proizvodni sistem, ne garantuje da kriza neće da potraje ni posle januara.

Povezane vesti SRBIJA

26 Dec 2021 Povratak u budućnost na KiM – struja iz agregata rts

7 Dec 2020 EMS ne predaje Valač politika

22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE novaekonomija

13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina danas

25 Apr 2020 Protiv izdvajanja Kosova iz EMS glasale samo 3 članice ENTSO politika

18 Apr 2020 Do ponedeljka glasanje o izlasku Kosova iz bloka politika

15 Apr 2020 Pod velom korone otcepljuju nam struju novosti

18 Apr 2018 Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja 021

22 Mar 2018 Banke podstiču projekte HE koji uništavaju reke euractiv

22 Dec 2017 Potpisan ugovor o izgradnji TE Novo Kosovo betaWeb Analytics