elektroenergetika

TE "MORAVA" PRELAZI NA GAS
11 Dec 2021 - novosti

MEĐUNARODNIM ugovorom o Energetskoj zajednici i strateškim dokumentima Srbije predviđena je dekarbonizacija proizvodnje električne energije.

"Elektroprivreda Srbije" u skladu sa ovim propisima planira da do 2023. godine povuče pojedine termoelektrane iz procesa proizvodnje i zameni ih postrojenjima na gas.

Termoelektrane "Morava" i "Kolubara A" su prve koje će zahvatiti proces dekarbonizacije. Kako navode iz EPS-a, umesto proizvodnje struje iz uglja, gas predstavlja najbolje, za sada prelazno, alternativno rešenje. Stara infrastruktura može efikasno da se iskoristi, a novi pogoni obezbeđuju približno istu proizvodnu snagu.

Za ovu svrhu EPS je raspisao tender za uslugu izrade Generalnog projekta sa prethodnom studijom opravdanosti i idejnog rešenja gasne elektrane "Morava".

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, cilj izrade dokumentacije je definisanje tehničko-tehnološkog rešenja za instaliranje novog gasno-parnog kotla, izbor optimalnog rešenja, definisanje plana izgradnje i određivanje troškova, prenosi Ekapija.

Novi blok na gas imaće proizvodnu snagu od 120 megavata.

Uz izradu tehničke dokumentacije predviđena je i izrada prethodne studije izvodljivosti koja treba da pruži kompletnu analizu mikrolokacije, sve urbanističke aspekte i uklapanje novog pogona u proizvodni sistem.Povezane vesti SRBIJA

25 Apr 2022 Hidrosistem „Lim – Zapadna Morava” rešava problem energetske stabilnosti politika

31 Mar 2022 Razvoj uz sistem „Lim – Zapadna Morava“ energija

18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021 ekapija

5 Jan 2022 Ugalj nam "dogoreva" rts

22 Dec 2021 Nuklearna elektrana u Srbiji - koliko je atomska budućnost daleko? bbc

11 Dec 2021 TE "MORAVA" PRELAZI NA GAS novosti

1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike rts,ekapija

29 Nov 2021 EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana b92

14 Okt 2021 Uskoro odluka o ceni struje za privredu rtv

14 Okt 2021 Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac” politikaWeb Analytics