elektroenergetika

Rekordne cene struje šok za privrednike
4 Nov 2021 - rts

Evropsko energetsko tržište je uzdrmano, ne samo zbog skupog gasa. Zbog rekordnih cena struje, privrednici traže pomoć države. Dok Vlada razmatra optimalno rešenje, struka već ima konkretan predlog – da privreda treba da proizvodi deo energije samo za sebe.

Bugarska je otklonila kvar na svom gasovodu, pa je posle dvodnevne obustve normalizovano snabdevanje gasom "Balkanskim tokom" i Srbije i tranzita za Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu. Sada u prvi plan izbija skupa struja za privredu. U Vladi kažu da traže rešenje za sve energetske krize.

Vanredne situacije u snabdevanju gasom su realnost i za to treba biti spreman. Gasovod je zajednički projekat pa Srbija, Bugarskoj i Mađarskoj predlaže da se formira zajednički krizni plan. Za godinu i po, izričita je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, mora biti prošireno i skladište gasa "Banatski Dvor".

"Srbija mora da ima strateške rezerve gasa. Ako ćemo da imamo strateške rezerve nafte i derivata strateške rezerve nafte, moramo imati i strateške rezerve gasa. One moraju da iznose preko 300 miliona kubnih metara. To je nešto što će u narednih godinu godinu i po dana Srbija sigurno uraditi i u tom smislu biti spremna za svaku buduću potecijalnu krizu", navodi Mihajlovićeva.


Šta predlaže struka

Evropsko energetsko tržište je uzdrmano, ne samo zbog skupog gasa. Zbog rekordnih cena struje, privrednici traže pomoć države. Dok Vlada razmatra optimalno rešenje - struka već ima konkretan predlog.

"Privreda definitivno ima teškoća. Privredi treba pomoći. Ona očekuje stabilne cene i stabilne isporuke ključnih energenata. Kako jo pomoći? Jedan od načina je u datim okolnostima da privreda treba da pokuša proizvoditi jedan deo energije samo za sebe", navodi Nikola Rajaković, profesor na ETF u Beogradu.

Na primer, da na krovove fabrika i preduzeća postave solarne panele, ili da iskoriste proizvodni otpad. Propisi i procedure postoje, ali privrednici traže i da se precizno odredi cena te struje koju bi sami proizvodili.

"Zamislite situaciju u kojoj ćete struju plaćati sedam evro centi, a električnu energiju koju prodajete za recimo četiri-pet evrocenti. Mislim da ne postoji nijedno tehničko rešenje koje bi moglo da opravda ovako veliku razliku", navodi Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku predsednika PKS-a.

Zorana Mihajlović navodi da će sa privrednicima razgovarati o cenama i o načinima kako oni vide izlaz iz ove krize.

"Nadam se da ćemo takođe zbog svega što se dešava na tržištu električne enrgije, gasa i uopšte uglja u toku sledeće nedelje organizovati sa Privrednom komorom i privrednicima da razgovaramo o cenama i o načinima kako oni vide izlaz iz ove krize, odnosno kako oni vide kako možemo da se pripremimo za neke naredne krize", dodaje Mihajlovićeva.

Na evropskim berzama je i u novembru nastavljen rast cena gotovo svih energenata, a rekorde i dalje obaraju cene električne energije.

Povezane vesti SRBIJA

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju radiostoplus

19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno politika

18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021 ekapija

17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina rts

14 Jan 2022 EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene beta

13 Jan 2022 Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja biznis

12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija dnevnik

11 Jan 2022 EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE rtv

5 Jan 2022 Ugalj nam "dogoreva" rts

3 Jan 2022 Hladna zima EPS bi mogla da košta 600 miliona evra danasWeb Analytics