elektroenergetika

Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
14 Okt 2021 - politika

Izjave Aleksandar Vučića, predsednika Srbije da naša zemlja nije potrošila svoje resurse niti poletela da se „dodvorava svima”, te da nećemo da uništimo ni „Kolubaru”, ni „Kostolac”, jer zahvaljujući njima danas imamo električnu energiju, još jednom javnosti i domaćoj i svetskoj treba da budu nauk da ugalj nije najgore rešenje za proizvodnju struje. Naprotiv. Jer, da je tako zar bi Britanci juče aktivirali svoje termoelektrane i od OPEKA zatražili veću proizvodnju. I to „ zbog nemogućnosti vetroparkova da pokriju visoku potražnju struje”.

Predsednik Vučić je još dodao da je ulaganje u obnovljive izvore energije potrebno, ali da suncem i vetrom ne možemo da balansiramo kada struje nema.

Upitani kako bi Srbija izgledala da je doneta odluka da se ugase pojedini blokovi termoelektrana (TE) kako je to pokušalo Ministarstvo energetike pre nekoliko meseci kada su se pobunili zaposleni u EPS-u, i da li bi se tokom zime stvarno ogrejali oni koji su ugradili panele na krovove svojih kuća, iako sunca nigde nema, iz resornog ministarstva za „Politiku” odgovaraju da nije tačno da su oni nameravali da ugase pojedine blokove termoelektrana.

– Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) nije pokušalo da ugasi termoelektrane, niti to može da uradi. Povlačenje iz rada ne znači a priori i njihovo rušenje, već plansko upravljanje proizvodnjom isključivo za potrebe energetske bezbednosti. Ovako nešto je moguće novim tehnološkim razvojem skladišta ugljen-dioksida, i sve to na osnovu izgradnje postrojenja za proizvodnju struje koja koriste obnovljive izvore energije. Stav MRE je da se mora ići putem dekarbonizacije, ali na energetski održiv način, a da se zastareli blokovi povlače tek po izgradnji zamenskih kapaciteta. Povlačenje pojedinih blokova TE iz proizvodnje radiće se paralelno ili tek nakon izgradnje novih postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije (OIE), kao i skladišta, što znači da proces energetske tranzicije ne može i neće ugroziti energetsku stabilnost zemlje – napominju iz ministarstva.

Naglašavaju da je važeću strategiju iz 2015. godine, sa prethodnom strukturom ministarstva u delu koji se tiče TE, radio menadžment EPS-a, gde se navodi da su termoenergetski blokovi snage ispod 300 megavata (TENT A-1 i A-2, „Kostolac” A-1 i A-2, „Morava”, „Kolubara”, Panonske elektrane) prosečne starosti 45 godina i prosečne energetske efikasnosti ispod 30 odsto. Sukcesivno povlačenje tih blokova je predviđeno od 2018. do 2024. godine, a njihovo funkcionisanje u tom periodu će se obezbediti i definisati Nacionalnim planom za smanjenje emisije ili drugim fleksibilnim mehanizmima koje predviđa direktiva o velikim postrojenjima za sagorevanje. Pozivajući se na istu strategiju dodaju da je bila predviđena izgradnja više postrojenja za proizvodnju struje, kao i prioritetna obaveza izgradnje bar jedne reverzibilne hidroelektrane. Takođe, planirano je i ulaganje od čak 2,3 milijarde evra u proizvodnju iz OIE do 2020. Činjenica je da aktuelni menadžment JP EPS ništa od navedenog, do danas nije realizovao navode u MRE i tvrde da EPS u poslednjih 25 godina nije izgradio nijedno novo postrojenje za proizvodnju električne energije, bilo da je reč o TE ili elektrani koja koristi OIE.

Ako je tako, kako tvrde u ministarstvu, postavlja se pitanje kako Srbija onda ima dovoljno struje da i u ovim kriznim vremenima pokrije potrošnju, a da je ne uvozi.

Napominju da strah da zbog uvođenja solarnih panela, odnosno većeg korišćenja obnovljivih izvora energije, Srbija neće imati čime da se greje, nije zasnovan na održivim i tačnim pretpostavkama, jer jedno sa drugim nije povezano.

Upitani da li stvarno javnost treba da veruje u priču da ugalj treba zameniti čistom energijom tako što ćemo strancima puniti džepove dajući im da proizvode zelenu energiju, iz MRE odgovaraju da je energetska situacija u Srbiji takva da nam je iz razloga energetske bezbednosti, u ovom trenutku potrebna proizvodnja struje i iz TE i korišćenjem OIE. Naglašavaju da emisije ugljen dioksida toliko poskupljuju struju proizvedenu iz uglja da je sada svaka investicija u TE neisplativa i prouzrokuje gubitke. Posebno postoji problem nedostupnosti sredstava za izgradnju TE jer međunarodne institucije više ne finansiraju takve „prljave” tehnologije. Treba istaći i to da je izgradnja TE skuplja po nekoliko puta od izgradnje elektrana koje koriste OIE, objašnjavaju u ministarstvu.

Takođe, mora se imati u vidu da je ugalj ograničeni resurs promenljivog, uglavnom sve nižeg kvaliteta. Sa padom kvaliteta to jest većom količinom potrebnog uglja za istu količinu struje, znatno rastu i emisije štetnih materija. Sa padom kvaliteta odnosno nužno većom količinom potrebnog uglja za istu količinu električne energije, znatno raste cena struje. Zato je ovo neodrživ scenario i za Srbiju potpuno neprihvatljiv rizik da se u budućnosti oslanja potpuno na ugalj kao energent za proizvodnju električne energije. Upravo zato se moraju razvijati novi kapaciteti za proizvodnju struje koji neće biti opterećeni ugljen-dioksid taksama.

EPS gradi u skladu sa strategijom razvoja

Kako se može videti na sajtu EPS-a Strategija razvoja iz 2015. godine u delu koji se tiče TE ipak se poštuje i gradi se termoelektrana „Kostolac B-3”, postrojenje za odsumporavanje TENT A i TENT B, hidroelektrane „Buk Bijela” s Elektroprivredom Republike Srpske što je deo projekta „Gornja Drina”, kao i vetropark „Kostolac V”. U toku je i poslednja faza velikih radova je na revitalizaciji hidroelektrane „Đerdap 1”.

Povezane vesti SRBIJA

18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021 ekapija

14 Jan 2022 EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene beta

13 Jan 2022 Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja biznis

12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija dnevnik

11 Jan 2022 TE TO „Kolubara B” je potrebna EPS-u politika

5 Jan 2022 Ugalj nam "dogoreva" rts

3 Jan 2022 Hladna zima EPS bi mogla da košta 600 miliona evra danas

26 Dec 2021 Da li će kriza pokrenuti peštersku termoelektranu politika

26 Dec 2021 Povratak u budućnost na KiM – struja iz agregata rts

22 Dec 2021 Nuklearna elektrana u Srbiji - koliko je atomska budućnost daleko? bbcWeb Analytics