elektroenergetika

Struja iz vetra i solara jeftinija je od one iz uglja
8 Okt 2021 - ekapija

Napuštanje uglja je obaveza Srbije zato što smo potpisali i ratifikovali Pariski sporazum. Kao odgovoran član međunarodne zajednice bi trebalo da je ispunimo, izjavio je Aleksandar Macura iz RES Fondacije, na tribini "Kako Srbija može da dekarbonizuje svoj elektroenergetski sistem? - koja je održana juče u organizaciji Klimatskog foruma.

Na njoj su o budućnosti domaće energetike razgovarali Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta i predsednik Saveza energetičara, Aleksandar Macura, programski direktor RES fondacije i Nikola Stamenov, direktor razvoja za Srbiju kompanije CWP. Moderator tribine bio je Nemanja Milović, osnivač i urednik portala klima101.rs.

Kako bismo uspešno izvršili energetsku tranziciju na OIE, najpre bi trebalo da iz svog elektroenergetskog sistema odstranimo ugalj i to ne samo zbog negativnih implikacija ovog energenta na životnu sredinu. Šanse za uspešno sprovođenje tih planova i te kako postoje, kao i interesovanje investitora, rečeno je na tribini a prenosi saopštenje Centra za unapređenje životne sredine

U Srbiji trenutno postoji oko 400 MW vetroparkova i 20 MW solara, od toga 10 MW na krovovima, a 10 na zemlji. Prema tvrdnjama Stamenova, investitori u našoj zemlji pripremaju projekte za više od 4 GW vetra i više od 2 GW solarnih elektrana.

- To je reda veličine trenutno instalisanog ukupnog kapaciteta Srbije koji iznosi oko 8 GW - nadovezao se profesor Rajaković i dodao:

- Dve osnovne slabosti našeg elektroenergetskog sistema su oslanjanje na lignit i starost kapaciteta. One mogu da budu prenebregnute prelaskom na čistu energiju.

- Čak i ukoliko zanemarimo benefite koje bi ovo imalo na životnu sredinu i klimu, struja dobijena iz vetra i sunca je, zahvaljujući tehnologiji i inovacijama, jeftinija od struje iz lignita i uglja, te predstavlja komercijalno i ekonomski isplativu alternativu fosilnim gorivima - naglasio je Stamenov i konstatovao da je poslednji set zakona u Republici Srbiji dobar signal za investitore u oblasti OIE.

Prema rečima Aleksandra Macure, dekarbonizacija zahteva društvenu transformaciju neviđenih razmera. On smatra da je zbog toga neophodno postići društveni konsenzus.

- Voleo bih da u naredne dve godine vidim društvenu mobilizaciju. Ovo je tema o kojoj treba da se razgovara u Narodnoj skupštini Republike Srbije - istakao je progamski direktor RES fondacije.

Sva trojica eksperata su optimistični oko prelaska na čistu energiju.

- OIE predstavljaju razvojnu šansu i duboko verujem da će je Srbija iskoristiti - zaključio je profesor Rajaković.

Tribina je sprovedena u okviru programa EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Povezane vesti SRBIJA

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju radiostoplus

19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike blic

18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021 ekapija

14 Jan 2022 EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene beta

13 Jan 2022 Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi ekapija

12 Jan 2022 Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija dnevnik

11 Jan 2022 EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE rtv

11 Jan 2022 Kako obezbediti dovoljno energenata rts

11 Jan 2022 TE TO „Kolubara B” je potrebna EPS-u politika

5 Jan 2022 Ugalj nam "dogoreva" rtsWeb Analytics