elektroenergetika

Stručnjaci: Cena struje će neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji
6 Okt 2021 - novimagazin,danas

Cena struje će narednih godina u svetu neminovno rasti, pa i u Srbiji ako se želi postići da Elektroprivreda Srbije (EPS) posluje racionalno, bez gubitaka i prema troškovima proizvodnje i ako vlast ne žele da cenom struje čuva socijalni mir, rekli su danas stručnjaci za Betu.


"Ima više razloga za poskupljenje električne energije u svetu, pre svega poskupljenje gasa, a zatim povećanje takse na emisiju ugljen dioksida (CO2) iz termoelektrana, a najavljuje se i taksa na korišćenje gasa zbog, takođe, štetnih emisija. Cena struje će narednih godina neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji gde postoji još jedan razlog više za poskupljenje, a to je da je najjeftinija u Evropi ili je među najeftinijima", rekao je vanredni profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Savić.

Struja i gas su poslednja dva meseca na berzama vrtoglavo poskupeli za više od 100 odsto, a neposredni okidač za rast je bio to što zemlje EU nisu na vreme nabavile gas, pa su skladišta poluprazna, a što se tumači, ne samo poskupljenjem taksi na emisiju štetnog CO2, nego i političkim razlozima da se ne nabavlja od Rusije iako oko 20 odsto elektrana troši taj energent.

Savić je rekao da je proizvodnja struje, nezavisno od političkih razloga, skupa i da se, bez obzira što je EPS državno preduzeće i što država reguliše cenu struje za domaćinstva i male potrošače, a verovatno ima uticaja i na formiranje cene struje za industriju, ne može izbeći poskupljenje, ako se želi da EPS rentabilno posluje, a ne kao sada da ima gubitke.

Dodao je da, na primer, češka kompanija za proizvodnju struje ČEZ sa kojom se EPS može porediti, ostvaruje dobit jer struju prodaje skuplje od EPS-a, shodno troškovima proizvodnje dok je u Srbiji ona socijalna kategorija jer se na taj način, zbog niskih plata, čuva socijalni mir.

U Nemačkoj je, prema njegovim rečima, struja za domaćinstva postala luksuz jer košta oko 30-40 evrocenti po kilovatsatu, što je pet puta skuplje nego u Srbiji gde je oko sedam evrocenti.

Srbija, kako je rekao u poslednjih 30 godina nije značajno povećavala kapacitete za proizvodnju struje, a potrošnja naglo raste, pa je, na primer, kako se najavljuje samo za potrebe kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu potrebno struje koliko proizvodi manja elektrana, a osim toga neophodne su i velike investicije za infrastrukturu da bi se dopremila.

Cena struje će, prema rečima Savića, morati da raste i kako se Srbija bude približava EU u procesu integracije i neće više moći da se nemilice rasipa samo zato što je jeftina.

"Ako je reč o ceni struje za industriju u Srbiji i ona je, verovatno među najnižima u Evropi i privreda je i ako poskupi neće moći da nađe jeftiniju ni u drugim zemljama gde se formira prema ponudi i potražnji na berzi, a ponuda je manja od potražnje", rekao je Savić.

Kako se rast cene struje u celoj Evropi odražava na stanje u Srbiji

Enormni rast cena struje, koji se beleži na evropskim berzama, stvoriće velike probleme trgovcima strujom i privrednicima u Srbiji, dok se na domaćinstva može odraziti samo u slučaju da potraje duže, smatraju stručnjaci. Struja je na svetskim berzama za 240 procenata skuplja nego pre godinu dana, što je pojedine učesnike na tržištu ovih dana odvelo i u bankrot.

Objašnjavajući šta je dovelo do toga da cena struje za prvi kvartal 2022. godine dostigne 205 evra po megavatsatu, a prošlog oktobra je za prvi kvartal ove godine iznosila oko 60 evra, naš sagovornik koji se bavi trgovinom struje, ističe dva osnovna razloga.

– Prvi je rast cena gasa na tržištu. Naime, struja proizvedena u gasnim elektranama ima značajan udeo u energetskom miksu zemalja Evropske unije. Trenutno ga one nemaju u skladištima u dovoljnim količinama, a istovremeno njegova cena dostiže rekorde iznose. Spekuliše se da preko zime, kada se struja više troši, neće biti dovoljno „plavog energenta“ kako bi se proizvele potrebne količine struje za domaćinstva i privredu u Evropskoj uniji. Drugi razlog za povećanje cena struje je sve stroža politika Evropske komisije u cilju sprečavanja klimatskih promena. Naime, u Evropskoj uniji se od 2006. godine plaća taksa za struju proizvedenu iz uglja, a pravila vezano za to, od maja prošle godine su dodatno pooštrena – navodi naš sagovornik.

Posledica nestašice gasa je da se za proizvodnju struje troši više uglja, što utiče na povećanje iznosa taksi koje se plaćaju kako bi se obezbedio što veći nivo obnovljivih izvora u energetskom miksu, a smanjilo učešće onih koji zagađuju. Treba napomenuti, da je jedan od razloga za veće cene struje i činjenica da je u prvoj polovini godine u Nemačkoj došlo do pada u udelu električne energije dobijene iz vetroparkova za čak sedam odsto zbog nedovoljnih količina vetra. U poslednjih nekoliko godina inače, ta zemlja najveće količine električne energije dobija upravo iz snage vetra.

Da ni srpsko tržište nije ostalo imuno na skok cena struje na evropskim berzama pokazuje i podatak da je Elektroprivreda Srbije, po tvrdnjama privrednika, uvećala njihove račune za 135 odsto, zbog čega neki od njih tvrde da će morati da smanje proizvodnju i otpuštaju radnike. Razlog je taj što EPS sada za nabavku struje plaća 123 umesto 59 evra za megavatsat.

– Svakako je da će privreda u Srbiji osetiti, kada je reč o cenama, skok vrednosti struje na evropskim berzama. Ta cena će, kao i u većini drugih zemalja Starog kontinenta, ići na gore. Kada je reč o domaćinstvima, ona imaju regulisanu cenu pa u ovom trenutku skok cena na berzama u Evropi ne može da ih ugrozi. Međutim, na zimu, ako EPS ne bude imao dovoljno struje iz svoje proizvodnje, a kriza sa visokim cenama potraje i tada i ta kompanija bude prinuđena da struju uvozi, moglo bi se desiti da ona poskupi i za domaćinstva – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima za trgovce strujom u Srbiji je već nastupio veliki problem jer neki od njih neće moći da izdrže novonastalu situaciju.

– Prema informacijama koje imam, jedna poznatija firma koja trguje strujom u Srbiji je već otišla u stečaj. Jednostavno, sve one firme koje nemaju dugoročne ugovore o kupovini struje, odnosno nisu je nabavile ranije po zagarantovanim cenama, dakle one koje spekulišu, sada su se našle u situaciji da nemaju rezerve i da moraju da je kupuju po enormno visokim cenama. Većina njih to neće moći da izdrži i moraće da prestane sa radom – navodi naš sagovornik.

Kao jedan od razloga zbog čega nema dovoljno gasa za zemlje Evropske unije u pojedinim krugovima se navodi to što Moskva veštački podiže cenu gasa i izaziva nestašicu na zapadu Evrope kako bi privolela Brisel da donese odluku kojom bi odobrio početak rada izgrađenog gasovoda „Severni tok 2“.

Generalni seketar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić pak ima drugačije mišljenje.

– Rusima je u interesu da prodaju gas. Za to što ga u Evropskoj uniji sada nema dovoljno i što je njegova cena sada visoka nije kriva Moskva već pogrešna kalkulacija zapadnih evropskih zemalja. Naime, one su mislile da će moći da se snabdeju gasom i iz drugih pravaca, pa su iz Rusije naručile manje količine nego što su potrebe potrošača. Gasprom im je sve naručeno i isporučio. Oni drugi koji su trebalo da snabdeju zemlje EU gasom nisu to učinili. Sada su zemljama EU potrebne dodatne količine gasa i žele ih od Rusije. Gasprom je i sada spreman da im ih isporuči ali je aktuelna cena veća što tim zemljama ne odgovara. A cena je veća zato što te količine gasa Rusi sada moraju da pribavljaju iz drugih izvora, odnosno da preusmeravaju iz gasovoda u gasovod, preraspodeljuju količine što sve uvećava troškove a samim tim i cenu koštanja – objašnjava naš sagovornik.

Komentarišući primedbe srpskih privrednika da je enormno poskupljenje struje za njih neizdrživo on ističe da je to stvar tržišta a ne volje EPS-a.

– Hteli smo slobodno tržište, a ono podrazumeva slobodno formiranje cena. EPS deo struje nabavlja u inostranstvu i kada ona skoči na berzama to preduzeće mora da poveća cenu za privredu, koja je komercijalna. Takođe, privreda nema obavezu da kupuje struju od EPS-a. Ako može da nađe nekog ko će im prodati električnu energiju jeftinije od tog preduzeća mogu da je kupe od njega – zaključuje Vuletić.

Povezane vesti SRBIJA

18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021 ekapija

7 Jan 2022 Na Božić pre 79 godina umro je Nikola Tesla rtv

5 Jan 2022 Ugalj nam "dogoreva" rts

26 Dec 2021 Povratak u budućnost na KiM – struja iz agregata rts

22 Dec 2021 Nuklearna elektrana u Srbiji - koliko je atomska budućnost daleko? bbc

14 Dec 2021 Cena EPS-ovog nemara danas

5 Dec 2021 Šta će biti sa cenom struje za privrednike rts

15 Nov 2021 Uvode se pametna brojila u Srbiji sputnik

12 Nov 2021 POJEFTINILI SOLARNI PANELI alo

4 Nov 2021 Rekordne cene struje šok za privrednike rtsWeb Analytics