elektroenergetika

Energetika postaje sve zelenija
5 Feb 2021 - politika

Kako bi pospešile smanjenje emisije štetnih gasova većina naftnih kompanija, među kojima je i NIS, prelazi na proizvodnju čiste energije

Pod uticajem zahteva da značajnije doprinesu borbi protiv klimatskih promena, ali i tržišnih trendova koje je dodatno ubrzala pandemija Kovid-19, naftne kompanije širom sveta okreću se „zelenoj“ energiji. Prvenstveni cilj je da se doprinese smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, ali i da se pronađu novi izvori prihoda usled očekivanja da će biti smanjen tržišni udeo nafte i gasa u budućem energetskom miksu.

Tako, Rojal Dač Šel treba 11. februara da javnosti predstavi svoju strategiju energetske tranzicije, a stručnjaci ocenjuju da će se ova kompanija pre svega osloniti na svoju stručnost u trgovini električnom energijom i tržištu vodonika i biogoriva. Ova kompanija je, inače, ranije saopštila da će do 2025. godine povećati ulaganja u energiju s niskim emisijama ugljen dioksida na 25 odsto svojih kapitalnih ulaganja.

Sa druge strane, Total je najavio ulaganja u najveću lokaciju u Francuskoj za proizvodnju „zelenog“ vodonika što bi trebalo da redukuje emisiju od oko 15.000 tona ugljen dioksida godišnje. Francuska kompanija angažovana je i na „zelenim“ projektima sa svojim partnerima u Indiji.

Kada je reč o domaćem tržištu, i NIS već godinama sprovodi svoju „zelenu agendu“. Od 2013. godine kompanija je na osam lokacija u Srbiji otvorila male elektrane u kojima se iz gasa, koji je ranije spaljivan na baklji, proizvodi toplotna i električna energija. Na ovaj način, NIS je započeo proizvodnju električne energije u svojim pogonima, ali i doprineo zaštiti životne sredine. Kako navode u kompaniji, u ovaj program je do sada investirano više od 20 miliona evra.

Takođe, NIS u saradnji sa „Gasprom energoholdingom“ radi na izgradnji Termoelektrane-toplane u Pančevu u kojoj će se struja takođe proizvoditi iz gasa. Investicija je vredna oko 180 miliona evra, a puštanje u rad se očekuje tokom godine. Pored toga, u sklopu NIS-a posluje i Aminsko postrojenje kod Elemira gde je način prerade gasa takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen dioksida u atmosferu.

U NIS-u navode da će se i nadalje angažovati na projektima koji, pored ekonomskog efekta, imaju i značajan uticaj na unapređenje ekološke slike u Srbiji.


Povezane vesti SRBIJA

19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti srbijadanas

28 Mar 2021 Evropska unija priprema taksu za zemlje poput Srbije zbog zagađenja bif

18 Mar 2021 Kako gasne elektrane utiču na tržište električne energije kod nas? kamatica

10 Mar 2021 Nuklearna budućnost politika

18 Feb 2021 TE Kostolac radi samo da nadoknadi gubitke u mreži nova

5 Feb 2021 Energetika postaje sve zelenija politika

16 Nov 2020 Srbija, ugalj i životna sredina bbc

12 Okt 2020 Srbija nedovoljno koristi zelenu energiju rts

19 Avg 2020 Šta smo naučili o problemima MHE u Srbiji? talas

7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama? bifWeb Analytics