elektroenergetika

Distributivni deo EPS-a zvanično odvojen od Elektroprivrede Srbije
29 Dec 2020 - rtv

Osnivačka prava EPS-a nad ODS "EPS Distribucijom" preneta su od danas na Vladu Srbije, što će omogućiti dalji razvoj obe državne kompanije koje neće biti privatizovane i niti će smanjivati broj zaposlenih, poručeno je danas nakon potpisivanja ugovora.

Ugovor su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i direktor EPS-a Milorad Grčić.

Mihajlović je istakla da će konačno jasno podeljene delatnosti povećati efikasnost oba preduzeća koja će ostati u državnom vlasništvu.

"ODS može da krene u proces dobijanja licence za dobijanje svoje delatnosti jer sada nema licencu što nije u skladu sa zakonom", rekla je ona.

Dodala je da će država sve učiniti da ojača i EPS i elektrodistributivnu delatnost.

"Država će jačati EPS u investicijama u nove kapacitete, i u zaštitu životne sredine. Vizija koja ne treba da se sprovede u narednih 20 godina, nego što pre, je da EPS bude regionalno moćno preduzeće. Vizija za ODS, je da gubici budu svedeni na najmanju moguću meru a to znači da budu najmanje nekoliko puta niži nego sada", rekla je ona i dodala da potrošači treba da budu zadovoljni i kvalitetom električne energije, a ne samo količinom i isporukom.

Mihajlović je radnicima ove dve firme poručila da veruju prvo u svoje firme i u Vladu Srbije.

"Učinićemo sve da radnici mogu nesmetano da obavljaju svoju delatnosti. Nema bojazni da će EPS ili ODS privatizovati. Te kompanije su naše zlato koje ćemo mi čuvati i dalje razvijati", rekla je ona.

Naglasila je da nema bojazni da će bilo ko od ljudi ostati bez posla jer su kompanijama potrebni radnici, pošto ih nema dovoljno.

"U narednih godinu dana očekujem rezultate jer ne treba mnogo da ODS bude još bolji, i da EPS počne radove na novim hidroelektranama i novim postrojenjima koja se tiču zaštite životne sredine", rekla je ona.

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je prenos osnivačkih prava na Vladu Srbije završetak procesa započetog pre pet godina.

"EPS će nastaviti sa ulaganjem u proizvodne kapacitete, posebno u obnovljive izvore energije. Ponosan sam jer će u naše vreme biti izgrađena i dva postrojenja za odsumporavanje na TENT A i TENT B", rekao je on.

Direktor ODS-a Bojan Atlagić istakao je da prenos osnivačkih prava ima višestruki značaj.

"ODS-u sledi dobijanje licence i donošenje niza drugih pravnih akata za funkcionisanje", rekao je on i dodao da će ODS kroz razvoj pružiti veći kvalitet usluga korisnicima.

Predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević poručio zaposlenima i u EPS-u i u ODS-u da nema bojazni ni straha jer čin davanja imovine Vladi RS ništa suštinski ne menja pošto je i EPS 100 državni kao i sada ODS.

Dodao je da se na ovaj način stvara mogućnost za dalji razvoj i još efikasniji prenos električne energije i bolje snabdevanje privrede i građana, kao i da će ovaj čin doneti velike uštede u smislu krađe, gubitaka na mreži i održavanju mreže.

On je apelovao na Vladu Srbije da nastavi razvoj EPS i ODS, i da EPS postane lider na tržištu ovog dela Evrope.

Predsednik Sindikata ODS-a Branko Tomić ocenio je da će ODS opravdati svoje postojanje i da će posle ove promene kroz dalji razvoj raditi bolje i efikasnije.

Povezane vesti SRBIJA

4 Apr 2021 Otkup struje iz obnovljivih izvora uskoro zakonska obaveza novaekonomija

23 Mar 2021 Od reforme EPS-a do gubitaša talas

14 Mar 2021 Šta je potrebno da biste postavili solarne panele na zgradu? ekapija

24 Feb 2021 Gubici električne energije i do 200 miliona evra godišnje politika

18 Feb 2021 Uskoro „jeftiniji“ novac za energetsku efikasnost danas

18 Feb 2021 TE Kostolac radi samo da nadoknadi gubitke u mreži nova

9 Feb 2021 Da li novi Zakon o OIE najavljuje novu eru solarne energije u Srbiji? ekapija

22 Jan 2021 Građani neće plaćati troškove održavanja brojila rtv

17 Jan 2021 Čija su brojila: Udruženja potrošača protiv EPS Distribucije novaekonomija

11 Jan 2021 EPS Distribucija "preuzima" brojila od korisnika novaekonomijaWeb Analytics