elektroenergetika

Srbija dobila još punjača za električne automobile
10 Dec 2020 - nova

Srbijom trenutno krstari oko 200 registrovanih električnih automobila i oko 1.500 registrovanih hibrida. Ali, da bi vožnja na struju zaživela kod nas, neophodan je razvoj odgovarajuće infrastrukture. Jedna od glavnih stavki su elektro-punjači kojih trenutno u Srbiji ima oko 200. Novost je da je nedavno postavljeno još ovih punjača, a aktivirana je i posebna aplikacija za njihovo lakše pronalaženje i korišćenje.

Zemlje širom sveta kroje svoje zakone kako bi električna energija postala primarni, pa čak i jedini pogon vozila. Najčešća sredstva za ostvarenje tih težnji predstavljaju zabrana kupovine dizelaša i benzinaca, pooštravanje propisa o izduvnim gasovima i ograničenja kretanja pojedinih kategorija vozila zbog njihovog „zagađujućeg” svojstva.

Da bi se vožnja na struju dodatno popularizovala, vlasnici električnih automobila imaju olakšice kao što su oslobođenje od taksi na uvoz i kupovinu, porez na dodatu vrednost i putarine. U pojedinim zemljama imaju pravo i na korišćenje saobraćajnih traka za autobuse i ne plaćaju parking.

Zaključno sa 2019. godinom, broj automobila na elektropogon u čitavom svetu iznosio je 7,2 miliona.

Poređenja radi, 2010. godine bilo ih je samo 17 hiljada.

Trendom ipak nisu obuhvaćeni isključivo oni, već se „elektrifikuju” i javni i kamionski prevoz.

Iako Srbija po ovom pitanju kaska za zapadom, održivi transport se lagano popularizuje i kod nas, prvenstveno kroz subvencije za električna i hibridna vozila. Ali ima tu još posla

Za razliku od benzinskih pumpi, električnih punjača nema na svakom ćošku, međutim i ova situacija se polako menja. Spisak elektropunjača može se naći na internetu, a sada postoji i posebna platforma Charge&Go za lakše pronalaženje punjača, koja pored Srbije obuhvata i komšijske zemlje.

Naime, ko vozi električni automobil u Srbiji putem aplikacije može da pretraži najbliže elektropunjače u mreži, kao i upražnjene stanice za punjenje, a čak se može i rezervisati određeni punjač.

U ovoj mreži su i novi punjači koji se nalaze u okviru Gazprom benzinskih stanica na auto-putu Novi Sad-Beograd, Velika Plana, Stari Banovci i ispred kompanija Termovent u Kladovu, kao i ABB u Beogradu. Pomenuti punjači na auto-putu su od 50 kW za DC i 22 kW za AC.

Uskoro se očekuje i pet punjača u TC Plaza u Kragujevcu, kao i pet punjača u TC Promenada u Novom Sadu. A, do kraja meseca biće ugrađeno još šest u CNG habu u Banovcima (3 su snage 175 kW a preostala tri od 54 kW). Inače svaki punjač ima dva priključka, odnosno dva punjačka mesta.

Svi pomenuti punjači su vidljivi na platformi a zahvaljujući roming vezi, ova aplikacija omogućava korišćenje i više od 100.000 punjača u Evropi.

U tih 200 punjača koliko ih trenutno ima u Srbiji, nalaze se i četiri superpunjača kompanije Tesla, koji su instalirani početkom godine na parkingu robne kuće Ikea u Beogradu. A kako je najavljeno iz Puteva Srbije, očekuje se i širenje kapaciteta za punjenje po domaćim auto-putevima.

Povezane vesti SRBIJA

5 Mar 2021 KADA ĆE SRBIJA PREĆI NA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE? srbijadanas

6 Jan 2021 SUBVENCIJE: Uz pomoć države električni automobil i za 15.000 evra! kurir

10 Dec 2020 Srbija dobila još punjača za električne automobile nova

15 Avg 2020 Studije na DEET-u otvaraju vrata kompanija dnevnik

2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa? bif

14 Jul 2020 BENZIN, DIZEL ILI ELEKTRIČNI: Ko više troši i koji je skuplji za održavanje? srbijadanas

30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje mondo

12 Mar 2020 Termoelektrane nisu potrebne ekapija

20 Jan 2020 Zelena energija kao cilj rts

11 Okt 2019 Domaći punjač za električna vozila rtsWeb Analytics