elektroenergetika

Srbija nedovoljno koristi zelenu energiju
12 Okt 2020 - rts

U okviru Zelenog plana do 2030. Evropska unija za balkanske zemlje planira investicije za prelazak sa uglja na obnovljive izvore ili gas koje će subvecionisati. Evropska investicona banka je već opredelila povoljna sredstva za zelenu energiju u regionu. Od Srbije se očekuje da što pre pripremi projekte jer ih, kažu, za takva ulagnja, još nema dovoljno. Evropska investiciona banka je prva međunarodna institucija koja je donela veliki energetski zaokret, prestaju sa ulaganjima u proizvodnju energije iz uglja, nafte, gasa. U naredoj deceniji za zelene energetske projekte svetu su na raspolaganje stavili čak bilion evra.

"Da prestajemo sa ulaganjem u fosilna goriva zaključno sa 2021. godinom i da, dajemo snažnu podršku bezbednim, obnovljivim i održivim izvorima energije za koje ćemo pokriti i do 75 posto vrednosti projekta", navodi Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan.

U fokusu su im investicije u balkanske zemlje gde je ugalj još uvek glavni izvor električne energije. Srbija kao i države okruženja obavezala se da će postepeno zatvarati zastarele termoblokove. A velikim zagađivačima Brisel već preti uvođenjem i penala za emisije štetnih gasova, što već plaćaju u članicama Unije.

"To znači da će sva struja koja bude izvezena iz Srbije a napravljena u ovim prljavim tehnologijama biti opterećena izvoznom taksom pa samim tim i skuplja i manje konkurentna", ukazuje Velimir Gavrilović, direktor kompanije "Energia Gas and Power".

Stručnjaci veruju da će Srbija obezbediti zadatu kvotu od 27 odsto energije iz obnovljivih izvora. Već imamo gotovo 500 megavata energije iz vetra, a energija iz sunca sa ogromnim potecijalom, šansa je da se iskoriste evropska sredstva.

"Biće 27 posto sigurno jer imate već sada u EMS-u zahteva za 1.000 novih megavata", navodi Velimir Gavrilović.

Izgradnja kapaciteta za proizvofnju i skladištenje energije vetra i sunca zahteva podršku i privatnog i javnog sektora. Teži se komercijalnim projektima jer je zelena energija sve isplativija i bez podsticaja.

"Zbog pada cene opreme u solar u ovom trenutku svi projekti mogu da se isplate u proseku za šest godina ako trošite enrgiju za svoje potrebe", ističe Zoran Bojović, direktor kompanija "Noleko" i "Unipromet".

Struka je saglasna - obezbediti energiju koja čuva planetu. A putokaz vide u rečima nekadašnjeg američkog predsednika Ruzvelta koji je govorio da se narod ponaša dobro ako tretira svoje prirodne resurse kao imovinu, koju sledećim generacijama mora da preda sa poboljšanomom a ne oštećenom vrednošću.

"Ako je to Teodor Ruzvelt mogao da utvrdi i kaže pre više od 100 godina, onda mi imamo obavezu da taj put nastavimo", naglašava Dubravka Negre.

Povezane vesti SRBIJA

3 Mar 2021 Cene zelenih kilovata i dalje mogu biti veće od tržišnih danas

3 Mar 2021 Osnovano udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije ekapija

18 Feb 2021 Uskoro „jeftiniji“ novac za energetsku efikasnost danas

15 Feb 2021 Struja s panela isplativa samo potrošačima u crvenoj zoni politika

9 Feb 2021 Da li novi Zakon o OIE najavljuje novu eru solarne energije u Srbiji? ekapija

7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini novosti

4 Feb 2021 SRBIJA SE OKREĆE "ZELENOJ" ENERGIJI srbijadanas, rtv

1 Feb 2021 Rekordni januar u HE "Zvornik" srbijadanas

29 Jan 2021 RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA ekapija

27 Jan 2021 Biogasna elektrana PEPO Energy počela sa radom nedeljnikWeb Analytics