elektroenergetika

Menjaju se stari ormari za strujomere
3 Sep 2020 - rts

Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema "EPS Distribucije" koji će brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim. Do sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta.

Slike dotrajalih, negde i oštećenih drvenih ormarića za brojila, uskoro će biti prošlost. Operator distributivnog sistema "EPS Distribucija" sa preuzimanjem mernih mesta, po utvrđenom redosledu uz zamenu ormara, zamenjivaće i stare strujomere digitalnim, instalacije i priključnu opremu.

"Preuzimanje merno razvojnih ormara se vrši na teritoriji čitave Srbije i do kraja 2020. moramo preuzeti sve merno razvodne ormare. Kada pričamo o rekonstrukciji i zameni, vršiće se zamena najugroženijih tamo gde je ugrožena bezbednost", kaže Darko Nedović, ODS "EPS Distribucija".

U Srbiji ima tri miliona i šeststo mernih mesta u kategoriji domaćinstava. Plan koji je odobrila Agencija za energetiku pokazuje da je za zemenu milion i po. Građani u tom važnom poslu ne snose nikave troškove, a korist je velika.

Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji, a najviše u Beogradu. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu neke zgrade starije su od 100 godina i često nemaju uzemljenje, pa je rizik od požara i strujnog udara veliki. Zato je zamena drvenih ormarića za strujomere jedan od najvažnih poslova i iz bezbedosnih razloga.

"Ovo je zgrada sa 20 stanova gde bi trebalo promeniti ormar, jer je u lako lošem stanju kako zbog bezbednosti tako i zbog manipulacija, odnosno krađe struje", ističe Aleksandra Blagojević, profesionalni upravnik "Životnog prostora".

Inače, na taj posao obavezuju i zakoni o energetici i stanovanju. A EPS-u su ga protekle dve decenije najviše otežavale procedure nabavke novih brojila i nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule stanare.


Povezane vesti SRBIJA

8 Sep 2020 MILION I PO STRUJOMERA ZA ZAMENU novosti

3 Sep 2020 Menjaju se stari ormari za strujomere rts

1 Sep 2019 Svi strujomeri ubuduće u vlasništvu EPS-a 021

18 Maj 2018 U zatvor zbog krađe struje rts

23 Jan 2017 EPS 'štelovao' račune za struju novosti

12 Apr 2016 Brojila moraju na bandere novosti

26 Jul 2015 Uspeo tender za brojila blic

26 Jan 2015 Kako se sve u Srbiji krade struja novosti

5 Feb 2014 Nova brojila ne bi smanjila račune politika

31 Jan 2014 Čak 90 odsto brojila nije ispravno novostiWeb Analytics