elektroenergetika

Studije na DEET-u otvaraju vrata kompanija
15 Avg 2020 - dnevnik

Jedan od vodećih departmana na Fakultetu tehničkih nauka – Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije (DEET), svake godine obrazuje više stotina studenata koji su nosioci tehnološkog i društvenog razvoja Republike Srbije, kao i globalnog društva, kroz brojne kompanije u kojima ostvaruju uspešne karijere.

DEET je naslednik Elektrotehničkog fakulteta koji je osnovan 1971. godine, a danas svojom nastavnom delatnošću i istraživanjem kvalifikuje studente u oblasti energetike, elektronike, informaciono-komunikacionih tehnologija i primenjenog softverskog inženjerstva.

Ta misija je moguća zbog više od 200 zaposlenih koje Departman zapošljava, a koji su raspoređeni na šest katedri, i od kojih više od 100 nose titulu doktora nauka.

Prof. dr Boris Dumnić, direktor tog departmana, za „Dnevnik” navodi da se specifičnost njihovog departmana ogleda u tome što su, osim osnovnih, master i doktorskih akademskih studija, akreditovali i osnovne i master strukovne studije kao posledicu potreba kompanija s kojima sarađuju. U pitanju su, kako ističe, veoma interesantni studijski moduli koji su povezani s elektroenergetikom, elektronikom, informaciono-komunikacionim tehnologijama, obnovljivim izvorima energije, električnim sistemima u vozilima i drugim temama koje su aktuelne u oblasti savremene tehnike i informacionih tehnologija.

– Danas je prosto struka takva da u svakom savremenom segmentu obrazovanja morate da uključite informacione tehnologije, bez obzira na to da li su u pitanju klasične studije iz oblasti tehnike i računarstva ili studije iz oblasti mašinstva, građevine, arhitekture – kaže Dumnić. – Ako govorimo o obrazovnim profilima koji se školuju na DEET-u, prisutnost informacionih tehnologija je veoma velika. Obrazovni profil koji izlazi s našeg departmana je vrlo širok, tu se praktično krije sva elektrotehnika. Imamo usmerenje koje se bavi elektroenergetskim sistemima, bavi se proizvodnjom, prenosom i distribucijom električne enegrije do krajnjih potrošača. Tu se krije veoma savremena oblast, a govori se o takozvanim pametnim elektroenergetskim mrežama, kao što su prenosne distributivne mreže, i bez toga nije moguće funkcionisati u današnjem svetu.

Osim pomenutih modula u kojima se studenti usavršavaju, postoje i obrazovni profili koji se bave energetskom elektronikom, električnim mašinama, pretvaračima energetske elektronike, telekomunikacijama, informaciono-komunikacionim tehnologijama i drugim oblastima bez kojih bi funkcionisanje brojnih uređaja koje koristimo u svakodnevnom životu, medicini, automobilskoj i drugim industrijama, danas bilo nezamislivo. Dobra strana DEET-a je ta što studenti koji se opredele da studiraju na tom studijskom programu prvu godinu pohađaju svi zajedno, nakon čega imaju mogućnost da biraju neki od pomenutih studijskih modula.

– To je jedna od velikih prednosti studiranja na tako velikom studijskom programu zato što studenti nekada u startu ne mogu da prepoznaju da li ih interesuju pametne elektroenergetske mreže, obnovljivi izvori energije, elektronika ili rad s nekim telekomunikacionim ili mernim sistemima – navodi naš sagovornik. – Ovako nema nikakvih problema jer imaju godinu dana da razmisle, da se upoznaju s gradivom i izaberu studijski modul na kojem će najbolje napredovati i kasnije lako naći posao, da li u nekoj od kompanija s kojima imamo sjajnu saradnju ili u određenim institucijama i firmama u inostranstvu.

Najveće prosečne ocene upisanih

Svake godine se na studijske programe za koje je zadužen Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije (DEET), upiše oko 550 studenata, dok je ukupan broj studenata na svim studijskim programima departmana trenutno više od 3.000. Na osnovni i najpopularniji program, poznat kao E-1, svake godine se upiše 240 studenata, a direktor DEET-a Boris Dumnić navodi da su i ove godine zadovoljni upisom brucoša.

– Svake godine upisujemo maksimalan broj kandidata koji nam je dozvoljen, a insistiramo na dobroj prosečnoj oceni kandidata iz prethodnog školovanja jer nam je cilj da privučemo što bolje đake koji će krenuti na naš fakultet s dobrom polaznom osnovom – ističe Dumnić, i dodaje da su na DEET-u i studijskom programu računarstva i automatike najveće prosečne ocene upisanih kandidata što, kako kaže, najbolje pokazuje atraktivnost tih studijskih programa.

Povezane vesti SRBIJA

16 Nov 2020 Srbija, ugalj i životna sredina bbc

2 Nov 2020 Srbija da razmotri uvođenje nuklearne energije u "energetski miks" n1

16 Avg 2020 Beogradski univerzitet zadržao staru poziciju blic, mondo

15 Avg 2020 Studije na DEET-u otvaraju vrata kompanija dnevnik

14 Jul 2020 BENZIN, DIZEL ILI ELEKTRIČNI: Ko više troši i koji je skuplji za održavanje? srbijadanas

24 Maj 2020 Kako i kada kućni aparati postaju OPASNI PO ŽIVOT blic

12 Mar 2020 Termoelektrane nisu potrebne ekapija

23 Feb 2020 Dani energetike 26. i 27. februara u Novom Sadu ekapija

29 Dec 2019 Poskupljenje struje je u interesu trgovaca 021,blic

9 Dec 2019 Eksploatacija i korištenje uglja prioritet srnaWeb Analytics