elektroenergetika

Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla
10 Jul 2020 - rtv,dnevnik,ee

Na današnji dan 1856. godine rođen je srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji. Njegovim izumima u mnogo čemu postavljen je pravac naučno-tehničkog razvoja u 20. veku. Rođen je kao sin sveštenika Srpske crkve. Studirao je elektrotehniku, ali je nikada nije završio. Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena insistirao je na korišćenju naizmenične struje namesto jednosmerne. Pronašao je obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao je niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika i elektrotehnika uopšte. Bez njegovih izuma savremena civilizacija imala bi potpuno drugačiji izgled. Pionir je i radio tehnike, bežične telegrafije, radara. Patentirao je oko 700 pronalazaka. Nakon što je prekinuo studije u Gracu, izvesno vreme proveo je u Budimpešti i Parizu, zatim odlazi u SAD, gde ostaje do kraja života. Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Više informacija o Nikoli Tesli:

Nikola Tesla - biografija

Rat struja

Elektrane na Nijagari

Dva spomenika Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima

NIKOLA TESLA - Dokumentarac "Gospodar munja" (VIDEO)

NIKOLA TESLA - sajt na engleskom


Хоук и Меклахлан на обележавању Теслиног рођендана

Дан рођења Николе Тесле, једног од њавећих умова и проналазача, на који се у Србији обележава Национални дан науке, 10. јула, биће симболично обележен широм земље, а у САД, у Ворденклифу, јединој преосталој Теслиној лабораторији, и приказивањем филма "Тесла", чији ће главни протагонисти Ethan Hawke и Kayl MacLachlan учествовати у посебном делу програма.

„У Теслином научном центру у Ворденклифу (ТSCW) 164. годишњица Теслиног рођења, биће између осталог обележена пројекцијом филма "Тесла", која ће уједно бити и америчка премијера - шест недеља пре почетка приказивања филма он лајн и у драјв ин биоскопима”, рекао је за Танјуг директор тог Центра Марк Алеси и додао да ће средства од продаје карата бити усмерена за развој преко потребних програма и ресурса за виртуално образоване деце и младих.

Алеси је додао да ће обележавање Теслиног рођендана и цео програм бити уприличен дан касније, и да ће филм редитеља Мајкла Алмерејде, који приказује живот великог проналазача, укључујући и његово ривалство са Томасом Едисоном, кога глуми Кајл Мехлахан, сви моћи да погледају онлајн или у Драјв ин биоскопу у Водрденклифу, а да се више информација може наћи на teslasciencecenter.org/tesla-birthday-bash-2020.

Хоук, који глуми Теслу, редитељ Алмерејда и звезда Твин пикса МекЛахлан учествоваће у делу програма "питања и одговори", а рођендански програм биће увеличан и пуштањем у рад Теслиног трансформатора, додао је Алеси.

Алеси је указао на значај прикупљања новца за научно образовне програме ТSCW који ће између осталог омогућити деци да учествују у научним кампoвима и уче о Тесли.

Национални дан науке 10. јул, због епидемије корона вируса, биће обележен дискретније него уобичајено, како у Србији тако и у дијаспори.

Према речима дирекорке Музеја Николе Тесле Ивоне Јевтић, сви грађани ће и ове године моћа да обиђу поставку бесплатно, Јевтић је за Танјуг додала уз одговарајуће мере предострожности маску и дистанцу.

Научна фондација "Никола Тесла" која сваке године у САД у Филаделфији организује скупове на дан Теслиног рођења и промовише његово ствралаштво, ове године ће у суботу одржати зоом скуп, рекао је за Танјуг оснивач фондације Никола Лончар.

На скупу ће, између осталог, говорити професор физике са Универзитета Невада у Лас Вегасу Мајкл Правица: како Теслине идеје могу да помогну решењу ковид-19.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић рекао је за Танјуг да ће Фонд за науку сутра објавити коначне резултате евалуације Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције, чији је буџет 2,4 милиона евра.

“То је најбољи начин да обележимо Дан науке, финансирањем 12 нових пројеката. Пред нама је много изазова и напорног рада”, рекао је он и додао да Министарство честита свим истраживачима са свих наших универзитета, факултета и института Дан науке, уз констатацију да имамо чиме да се поносимо када је наука у питању.

Тесла је роден 10. јула 1856. године у Смиљану, у Лици, умро је на Божић 1943. године у САД где је живео шест деценија. Градоначелник Њујорка Фјорело Ла Гвардија, по коме и данас име носи један од три главна њујоркша аеродрома, на комеморацији је рекао - "Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и како време пролази, постаје још веће.”

По Тесли је названа јединица за мерење високог напона и јединица јачине магнетног поља, а његова заоставштина уписана је 2003. године у регистар Унеска. Од 1994. у Њујорку угао 40. улице и 6. авеније, где је била његова лабораторија, зове се Угао Николе Тесле.

Заслужан је за 700 патената од којих је више од 300 заштићених у 27 земаља на пет континената.

И Центар за промоцију науке обележиће овај дан на он лајн платформи.


Povezane vesti SRBIJA

5 Mar 2021 Uspešna 51 godina rada TENT A b92

7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini novosti

7 Jan 2021 Na današnji dan preminuo je Nikola Tesla srbijadanas

10 Dec 2020 Srbija dobila još punjača za električne automobile nova

1 Dec 2020 Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B rtv

26 Okt 2020 Japanska rješenja za TE Nikola Tesla B energetikanet

22 Okt 2002 Sistem EPS-a stabilan uz primenu svih mera protiv korone rtv

13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina danas

10 Jul 2020 Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla rtv,dnevnik,ee

24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava mondoWeb Analytics