elektroenergetika

Postrojenje u TENT smanjiće emisiju sumpor dioksida
23 Jun 2020 - b92

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje na Termoelektrani Nikola Tesla A deset puta će biti smanjenja emisija sumpor dioksida. To, će pored čistog vazduha za Obrenovčane, garantovati i produžetak rada ove termoelektrane, rekao je vd direktora EPS-a Milorad Grčić. Postrojenje vredno 217 miliona evra koje grade Hitači-Micubiši i užičko Jedinstvo trebalo bi da bude u funkciji od maja 2023. godine.

Grčić je tokom obilaska radova rekao da je ovo najveći ekološki projekat u Srbiji, dok je u EPS od njega veća investicija u izgradnju trećeg bloka termoelektrane u Kostolcu.

Najavio je i da će do kraja godine biti otvoreno i treće veliko gradilište EPS-a, a to je nakon ulaganje u Kolubaru B u Kaleniću.

"Sva tri krupna projekta pokazuju da Srbija, Vlada i Vučić imaju politiku da EPS mora da se ojača i da EPS mora da se proširi", rekao je on.

Dodao je da je važno da je EPS potpisao ugovor u Republici Srpskoj o zajedničkom ulaganju u izgradnju tri hidroelektrane od po 120 megavata na Gornjoj Drini što je prvo takvo ulaganje posle govoto 40 godina.

"Sve ovo pokazuje da Srbija u energetskom smislu ima ozbiljnu stabilnost i ozbiljnu budućnost", rekao je on.

Grčić je najavio da će ove godine biti raspisan i tender za revitalizaciju blokova A1 i A2 u TENT-u i da će tako biti sačuvana ukupna snaga od 450 megavata koja je ranije bila planirana za potpuno gašenje.

"U sklopu revitalizacije ta dva bloka biće urađen i projekat za odsumporavanje", dodao je.

Predsednik opštine Miroslav Ccučković rekao je da je Obrenovac najveće gradilište u Srbiji gde je već uloženo 500 miliona evra u auto-put, investiciju Meite i most preko Kolubare i Save.

"Drugih 500 miliona evra ulaganje je na termoelektrani a jedan od projekata je i ovaj ovde koji će trajno definisati zdravu životnu sredinu u Obrenovcu, i trajno definisati nova radna mesta i postojanje ovog našeg giganta za minimalno pet decenija", rekao je Čučković.

Dodao je da će Obrenovac EPS-ovim ulaganjima dobiti luku koja će biti novi potencijal za razvoj opštine.

"Svi graditelji koji su danas ovde rade za budućnost mališana koji su sada u osnovnoj školi, koji će svoj posao pronaći u termoelektrani u budućnosti", rekao je Čučković.

Ocenio je da ovakve investicije doprinose da Srbija ostane energetski nezavisna zemlja koja sama pravi svoje planove.

Predsednik sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević rekao je da je fabrika za odsumporavanje rezultat decenijske borbe i odgovor na zahteve Evropske unije ispostavljene Srbiji i EPS-u.

"Mi pokušavamo da budemo reprezentativna firma u Srbiji, na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi i nadam se da će EPS izgradnjom ovakvih fabrika, ekološkim čišćenjem naći svoje mesto pod suncem u EU jednog dana", rekao je on.

Zahvalio je direktoru Grčiću i predsedniku Vučiću koji su, kako je ocenio, najzaslužniji za prosperitet u EPS.

"EPS je žila kucavica i ova Vlada je to prepoznala bolje nego sve druge ranije ali to ne znači da treba da se opuste, a sindikat je tu da ih kontroliše da rade još bolje", rekao je Đorđević.Povezane vesti SRBIJA

22 Feb 2021 Energetska zajednica protiv subvencija termoelektranama politika

7 Feb 2021 EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini novosti

29 Jan 2021 RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA ekapija

29 Dec 2020 Distributivni deo EPS-a zvanično odvojen od Elektroprivrede Srbije rtv

1 Dec 2020 Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B rtv

16 Nov 2020 Srbija, ugalj i životna sredina bbc

11 Nov 2020 EPS mora i može bolje danas

22 Okt 2002 Sistem EPS-a stabilan uz primenu svih mera protiv korone rtv

18 Jul 2020 TE-KO Kostolac: Premašen polugodišnji plan novosti

10 Jul 2020 Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla rtv,dnevnik,eeWeb Analytics